Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bin Yıllık Sorunla Yetmiş Yıllık Yara Viyana da Aynı Panelde Tartışıldı!


Dersimli Aleviler arasında çok tartışılan konulardan ''Dersim katliamı'nda Atatürk hastaydı bu olaylarda haberdar değildi'' sorusunun gerçek olmadığına 1937 de Dersim de çekilen fotoğraflar cevap oldu.

HASAN ASLAN

Viyana - Viyna'ın 23.Bölgesine bulunan Köşk  Düğün Salonu  her hafta sonu düğün için insanları bir araya getirirken, 06.11.2011 günü, ''ALEVİLİK- ALEVİ KATLİAMLARI VE MODERN HINZIR PAŞALAR'' adlı panel için insanları bir araya getirdi. Organizesini Avusturya Alevi Kültür Merkezi'nin üstlendiği panele katılımcı olarak, araştırmacı/yazar Mehmet Bayrak, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yrd. Kemal Bülbül, Demokratik  Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Köylüce ve Avusturya Alevi Kültür Merkezi Dedeler Kurulu Başkanı Hüseyin İmanlı katıldı.

Yaklaşık olarak üçyüze yakın katılımcının bulunduğu salaonda Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yrd. Kemal Bülbül; Son dönemde en çok sorulan ve tartışılan ''İslamiyetin içindemiyiz, dışındamıyız?'' sorusunu yanıtlarken, ''Alevilik İslamın türk yorumu değildir. Alevilik, Orta Asyada da gelmemiştir. Alevilik, birebir Yedüşlükte değildir. Alevilkik nedir peki? Aleviliktir.'' dedi ve Alevilikte neler var sorusunuda şöyle açıklık getirdi.

''Aleviliğin nesi var? sorgulamasıyla başlayan Bülbül devam etti.

1)-Yolu varmı? var. 2)-Kendine göre bir erkânı varmı? var.3)- Kitabı varmı? var. Aleviliğin kitabı, deyişlerdir, gülbağlardır, duazı imamlardır. 4)- Aleviligin ibadeti varmı? var. Nedir? Cem'dir. Kim yürütür pir, dede yürütür. Ceme kim katılır, canlar. Alevilikte Hz. İsa'nın-Musa'nın değeri yokmu? var.'' deyip Aleviler  İsa'ya da Musa'ya da çağırırlar ancak nedense Alevilere sadece müslümanmı? sorusu yönetildigini de Yunus Emre'den bir örnek vererek:

Gökyüzünde İsa ile
Tur Dağı'nda Musa ile
Elindeki asa ile
Çağırayım mevlam seni

''Niye demiyorlar Aleviler Yahudimi-Hırıstiyanmıdır denmiyor da, Aleviler müslüman mı ? deniyor. Burda bir oyun var, alicanbazlık var''.Dedikten sonra Alevi camıasının böylesi bir tartışmasının içine bilinçli olarak çekildiğini vurgularken dikkatli olmak gerekir vurgusuyla sözlerini tamamladı. Araştırmacı/yazar  Mehmet Bayrak ise sunumunu Cumhuriyet döneminde yapılmış olan Alevi katliamlarını anlatmakla tamamladı.Cumhuriyetin daha 1920 ler de rotasının belli olduğunu ve o dönemde katliam planlarının hazırlandığına başladığını örnekleyerek devam etti. Koçgiri ve Dersim Katliamını sinevizyon eşliğinde anlatırken son kitabında yer verdiği katliam fotograflarını kalabalık kitleyle paylaştı.Dersimli Aleviler arasında çok tartışılan konulardan ''Dersim katliamı'nda Atatürk hastaydı bu olaylarda haberdar değildi'' bu gerçektende öylemiydi? Gazeteci/yazar Mehmet Bayrak  böyle olmadığını elinde bulunan daha doğrusu devletin arşivlerinde ve şimdiler de ise internet sitelerinde olan fotograflarla belgeler kanıtlar sundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk, hasta degil o dönemde Pertekte Halk Evi'nin açılışını yaparken manevi kızı Sabiha Gökçen'le.17 Kasım 1937'de, Tunceli Pertek Halk evi önünde poz verir gazetecılere.

Demokratik  Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Köylüce, selamlamanın ardında kısa konuşmsındaŞah Hatayı'dan bu yana devam eden politikanın değişmediğini hep katliam ve zulümlerin sürdüğünü anlattı. Avusturya Alevi Kültür Merkezi Dedeler Kurulu Başkanı Hüseyin İmanlı Dede ise panel katılımcılarına ve kitleye teşekür etti. Toplantı saat 20:00 ye kadar devam etti. Tartışma bölümünde ki soruların muhatabı genelde araştırmacı/yazar Mehmet Bayrakla Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yrd. Kemal Bülbül oldu.