Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

12 Eylül Darbesi- Ayfer Ber

Bir sabah çocuk düşlerimize dalmışken, kalkın kalkın diye bağırıyorlardı, bunlar cuntanın askerleriydı.Silahlarını bize doğru çevirmişlerdi, erkeklerin elleri başlarının üzerinde duracak şekilde tüm köylüleri sabahın safağında alanlara topluyorlardı. Kadınlarımız güne erken başlamaktaydılar.Onların yoğurduğu hamurlar gece vakti geri döndügümüzde legende şişerek taşmış,davarlarımız kaybolmuş ve ekmiş olduğumuz sebzeler kurumuşlardı.

Tüm köylüleri ilimin,bilimin merkezinde yani okuyupta adam olacağımız okulun bahçesinde toplamışlardı. Daha dün gibi hatırlıyorum kadın ve çocukları bir tarafa toplamışlardı. Erkekleri tek sıra halinde zaman zaman tek ayak üzerinde tutarak eziyet ediyorlardı.

Buna uymuyanlara ise küfür ve iceri alarak uyguladıkları işkenceler beynimizin bir köşesinde nefret ve öfkeyle kaldı.Çıkarın silahlarınızı devlete teslim edin.Diye bağıran komutanların sesleri eminimki o gün orda olan herkesin hala kulağında.

O dönemki sokakların ölü sessizliği bana şimdi gecenin karanlığını anımsatıyor.Daha küçük yaşlarda düşlerimiz çalındı.

Memleketin her tarafı işkencehaneye çevrildi.insanlarımız acımasızca işkencelerden geçirildiler,asıldılar,tecavüzlere uğradılar,binlercesi faili meçhul cinayetlere kurban gitti.Çoğu yerinden yurdundan sürgün edildi.

Bunu gerçekleştirenler ise sahil kenarındaki evlerinde resim çizdiklerini,huzurlu güzel yaşadıklarını televizyonlarda hep izledik.Acaba neyin resmini çiziyorlar diye hep merak ettim.Yüreğinde insan sevgisi olmayan doğa sevgisi nasıl olabilir diye.12 eylül askeri faşist darbesini gerçekleştiren general Kenan Evren eğer yargılanırsam kendimi asarım diyor.

Dünyanın bir çok yerinde darbecilere karşı başlattıkları mücadeleler sonucu kazanımlar sağlandı. Bunun en iyi örneği Arjantin´deki Plazede Mayo analarının vermiş olduğu haklı mücadeledir.Cunta yılları boyunca 30 bin Arjantinli katledilmişti.Anaların mücadelesi sonucu darbeciler yargılanmıştı.Şimdi kendi ülkemizde bu kadar acı çeken insanlarımızın cuntada hesap sorma zamanı.Bir daha bu tür olayların yaşanılmaması için.......