Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sayin Dersimliler, Degerli Köylülerim-Ali Ekber Aslaner

Son günlerde yazarımız sayin Celal Yıldız'ın, genç kerdeşimiz  Ali Haydar İltemur'un kendisine yazdığı özel mir Elektronik mekbunun platformlara taşıması ile ilgili 3-4 önce kendi sayfamızda yayınlanmasi için düşüncelerimi belirten bir yazı yazdım.Ancak yazı teknik bir sorun nedeniyle ulaşamamış ve yayınlanmadı. Onun için tekrar düşündüklerimi yazmaya çalışacağım. Bu yazımla birilerini kırmak degil amacım.

Sayın Yıldız' ın kendisine özel yazılmış bir Mektubu böylesine büyütmesine anlam veremedim.

1 . Sayin Yıldız yazar olmasi nedeniyle, böyle bizim gibi sıradan davranma hakkına sahip olmamalıdır.Çünkü Sayın Yıldız konumu ve birikiminden dolayı  söylemlerinde ve eylemlerinden daha dikkatli  davranmak durumundadir.

2. Ali Haydar kendisine yazdığı mektubtan - kullandıgı uslüptan dolayı - özür dilemis.
Ancak sayın Yıldız bu genç kardeşimizin özürünü kabul etmek yerine bu mektubu kendi amaçları icin firsat bilip piyasaya " Iste size Kurmeşliler "   sürmüstür.

Insanın niyeti Üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca böyle fırsatlar kaçırılmaz tabi.Ama Ali Haydar'i yakından tanıyan Dersim'liler onun nasıl düzgün bir kişilige sahip olduğunu bilir ve hayatında Karınca'yı incitmek istemedigini o bölgedeki bütün Dersim'lilerden  ögrenebilir.

Sayın Yazarımız ama biraz telaşlı insanlara rütbe takma, kendi Aşiret'inin büyüklüğünü ve
soyunun asilligini kanıtlama telaşına girmiş bu arada Dersim' de ki Aşiret'lerine Koçan'ıda eklemiş. Bu arada Aşiret'çiliğin Kürt'lere ait  geri ve  bir o kadar da Feodal bir yapılanma olduğunu ve kendisinin de istemese de Kürt olduğunu itiraf  ediyor.  Kurmeş'liler kendi Aşiret'lerini 21 Yüzyılda savunacak kadar geri degildirler. Ancak Diaspora'da  kendi Sosyal ilişkilerinin bitmemesi için örgütlü  ve ilkeli davranıyorlar. Sayın Yıldız'ın ve daha sonra destek amaçlı yazı yazanları rahatsiz eden ne oluyor?.
Kurmeş'lileri Türkiye Iskencehaneleri ve Cezaevleri iyi tanıdı.Hala içeride bedel ödeyen yigit köylülerimiz var.
Kurmeş'liler Avrupa'da bir çok yerde  genel olarak İnsan Hakları ve Ezilenler ve özel olarak " Dersim' e karşı kendi sorumluklarının bilincinde ve bunu değişik platformlarda kendi pratikleri ile  ispatlıyorlar. Ama Kurmeş'liler - şu an itibariyle -Kürt oldukları içinde doğal olarak Kürt Halkının özgür yaşama hakkını savunuyor onun için bedel ödüyorlar.
Yoksa o ahım şahım Dersim'li bazı aşiretler gibi  Ankara'ya 'Biz uymayız Eşkiya' ya ' diye  Telgraf çekmediler.

Sayın Yıldız birazcik zaman Kurmeş sayfasına ayırırsa Kurmeş'lilerin bugün nasıl bir duruş içinde olduklarını ve ne kadar demokrat olduklarının farkına varır ve Kurmeş'lilerinde kendi aşiretleri ile övünecek kadar geri olmadıklarını görür.
Sayın Yıldız  heyecanla  " Kurmeş'li Komutan'a " cevap verirken biraz da garipleşiyor itiraf ve tespitler yapıyor. Aşiretçiliği övmüyor ama öğrenmesini bilmesini tavsiye ediyor.Ulus tespiti yapıyor, ama Arap devletlerinin ayrı ayrı olsalarda, Milliyet olarak esas Arap olduklarini birden unutuyor.

Sayın Yıldız' a herhalde biraz daha polemik olsun diye yeterince malzeme verdim.Yanlız kendisinden haklı bir beklentim var, En azında - ki Aşiret çocuklari bunu  yapar çünkü
mert tirler- Ali Haydar'ın bu mektubtan  sonra kendisinden özür diledigini ancak buna rağmen" Aşiret kuralları geregi özür dilense de cevapsız kalmaması gerektiğini" açıklamasiını istiyorum.

Kısa ve Öz Kurmeş'liler :

Kurmeş'liler kendi aşiret ve Ezbetleriyle övünmeyi 1970' lerin başında tarihe gömdü.
Onun için bugün Avrupa ve Türkiye'nin metropollerinde- Siyasi olarak aynı düşünmeseler de - Sosyal ve sorumlu davranıyorlar. Kadiköy' de Kurmeş'liler kendi Pankkartları ile vardılar.Avrupa Parlamentosu'nda Kurmeş'liler yine vardı.O Platformlarda Dersim Kırımı'nın gündeme gelmesi için hem maddi hem Manevi güç ve emek verdi.Dersim' de bunu yapan kaç Köy var?.Gençlerimiz biribirlerini tanısınlar diye Festivaller düzenliyorlar.Almanya' da Hoteller Kiralayıp Dost ve Köylülerini  her yil 3-4 günlügüne bir araya getirip kendi dilin de birlikte ağlayıp birlikte sabahlara kadar halay çekiyorlar.Pirlerini özel olarak getirip Cemler düzenliyorlar.

Kurmeş'liler geçmişini sorgulayacak kadar ileri,Aşiret ve ezbetleri ile övünmeyecek kadar aydın yaptıkları hata ve - incitilme varsa . özür dileyecek kadar erdemlidirler.


Sayin Yıldız'ı bu yıl Kurmeş'te Düzenleyecegimiz 5. Festivalimize de davet ediyoruz.

Ali Ekber Aslaner