Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KURMEŞLİLERİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU XIZIR CEMİ-HAYDAR ASLAN

Sevgili dostlar, Hizir darda ve zorda olanlarin dostudur. Hep iyilik ve güzeliklere vesile oldugu ile anilir.Tutulan Hizir orucu boyunca kirilan kalpler kazanilmaya, kirginlar baristirilmaya çalisilir.Dostluk, sevgi ve hosgörü hakim hale gelir.Haksizlik yapan ve hak yiyenlerden oruçtan sora yapilan cemde hesap sorulur. Cem Alevi toplumu için büyük bir öneme ve degere sahiptir. Cem yapilacagini duyan herkes kendine ceki düzen verir. Yaptiklarini ve yasadiklarini düsünerek gözden geçirir. Cünkü Cem’de herkesin hesap verme ve hesap sorma hakki vardir. Bildigim kadari ile köylülerimizinde kirginliklarinin oldugu ve kirginliklarini bu Cem’de barisa dönustüreceklerini bu bilinçle hareket edeceklerini umuyorum. Aksi durumda Cemin muhtevasina aykiri olur.
Cem’in muhtevasi bir nevi halk mahkemesini andirir.Devrimci bir öze sahiptir. Hiç bir dinde buna rastliyamazsiniz.Bu degere herkesin sahip çikmasi lazim. Bu nedenledir ki Alevi halki asirlardir kendi sorunlarini, burjuva mahkemelerinde çözmez. Kendi sorunlarini kendi içersinde ve cemlerde çözmeye çalisir. Alevi Cemlerinde düsmanlik,kin ve nefrete yer yoktur. Alevi toplumunun bir diger önem verdigi konu ise, önce insan olmak lazim insani degerler ön plandadir. Insan degerleri herseyden once gelir.
Yeri gelmisken çok eskilerden bir örnek vermek isterim.Ben çok küçük yaslardayken Köyümüze Ali Dede ve Migtat Dede gelirdi. Ikisi de bilgili ve tecrübeli kisilerdi. Migtat Dede otoriter bir kisilige sahipti, herkes bunu hisederdi. O dönemlerde baglanan bir cemde Migtat Dede sikayeti olan varmi diye sorar.Rahmetli annem ben sikayetçiyim dede, Dede sorar kimden sikayetçisin kizim der, kaynimdan (amcam’dan ) anlat bakayim konu nedir. Annem anlatmaya baslar, esim vefat ettikten sonra kaynim iki tarlamiza el koydu vermiyor.Dede amcama sorar dogrumu anlatilanlar.Amcam, dede kadin gençtir, yarin gidip evlenir, bu çocuklara ben bakarim seklinde açiklamalarda bulunur. Dede eline geçirdigi iskembeyi ( kursi ) amcama dogru firlatir,ve derki kadin gençtir evlenmesi de dogaldir. Bu arazileride birlikte götürecek hali yok ya,bu yetimlerin hakkini almani hakli çikarmaz.Aldiklarini derhal geri vereceksin der. Bize bir tarla geri verdi, diger tarlanin ve arazinin üstûne yatti. Suraya gelmek istiyorum mahkemeye gerek kalmadan, sorunlarimizi kendi aramizda ve cem’lerimiz araciligi ile çözülüyordu Bu Cemlerde haksiz uygulamalara yer yoktur Küskünler baristirilir, birlik beraberlik ülküsü islenir zorba ve barbarliklara tavir alinir
Bu ruh Nesimiler’de Hallac-i Mansurlar’da , Pir Sultan Abdal’lardan günümüze dek devam etmektedir. Pir Sultan Abdal devrimci bir ruha sahiptir.Osmanlinin köylüye ve emekçi halka uyguladigi baski ve sömürüye karsi mücadele etmistir.ösür sistemine karsi köylüleri ayaklandirmistir.
Devletin Pir Sultan’a sundugu nimetleri elinin tersiyle geri itmistir. Osmanli Pir Sultan Abdal’li satin Almaya gücü yetmedigi için, Komplo planini devreye koymaya çalisir. Devreye ihanetçi Hizir pasa Girer. Pir Sultan Abdal’in mühridi olan Hafikli Hizir isimli dervis, Pir Sultan’nin iznini alarak Istanbul’a gider, ve Sivas’a pasa olarak döner. Pir Sultan’in Osmanliya karsi ayaklanmasini bastirmak için görev alan hain kisidir.Pir’i teslim alamayinca idamina karar veren canidir. Bu olay 1524-1576 yillar da yasamistir.
Ayni olay Seyh Bedredin olayinda yasanmaktadir.Seyh bedredin mazlumun yaninda yer alir.Osmanlinin yaptirimlarina boyun egmez, mühridleri olan Börklüce Mustafa ve Torlak Hu Kemal’le ayaklanmalar örgütler. Bu ayaklanmalar osmanliyi zor durumda birakir. Osmanli Seyh Bedredin’e sundugu büyük nimetleri red eder,mücedelesine devam eder. Osmanli Seyh’I ( 1358-1416 ) de idam eder.
Aleviler, sürekli yasadiklari dönemlerde sistem disi, kalislarinin nedeni düzenin baskilarina karsi, mazlumlarin yaninda yer aldiklari için katliamlara mahruz kaldilar. Aleviler, her dönemde ilercilik arz etmistir. Günümüzde de böyle olmak zorundadir. Aksisini düsünmek düzene yamanmaktir. Aksisini düsünmek, iskenceden,Ulusal baskidan, zulumdan yana olmaktir. Bu da Pir Sultan’larin, Hallac-I Mansur’larin, Seyh Bedredin’lerin ruhuna haykiridir.
Alevi toplumu içinde, devletin nimetlerinde yararlananlar da çikmistir. Bu kesim Alevi sorunlari yerine kendi çikarlari için Alevi toplumunu devlet’te yedekleme görevi üstlenmislerdir. Alevi sorunlarina, sirtlarini çevirmis, katlimlar karsisinda suskun kalmis, tam tersine katliami lahnetliyenere karsi tavir alma cüretinde bulunabilmistir. Bu kesimin basini Cem vakfi çekmektedir. Demirel’in 1993’te Cem vakfini biz kurdurduk, açiklamasi bosuna degildir. Bu vakfin basi eski dönemlerde Alevi halkini CHP’ye oy vermek için ugrasiyordu ve degisik partiler için de çalistilar.
Adama sormazlarmi bu partiler Alevilere ne gibi haklar verdiler. Hiç bir sey vermediler ve de vermiyecekler. Maras, Corum,Sivas katliamlari karsisinda suskun kalanlar Alevi halki adina konusma hakki da olmamasi lazim. Bu kesimleri Sivas katliami yildönümlerinde göremiyorsak bir anlami ve nedeni olmali , katliamin hesabini soranlara karsi tavir alabiliyorsa, bu düsündürücüdür.
Eskide oldugu gibi günümüzde de Aleviler, ilerici olmak zorundadir.Ilerici,demokratlik, Katliamlara karsi tavrini ortaya koymaktir. Ilerici demokratlik, Kürt halkina yapilan baski ve sidete karsi tavrini ortaya koymaktan geçer. Ilerici demokratlik, Kürt ve Türk halkinin demokratik Haklarinin savunmasinda geçer .Ilerici demokratlik,Alevi halkinin demoratik haklarinin savunulmasindan geçer. Ilerici demokratlik, Alevi halkina yapilan katliamlari lahnetlemekte geçer. Bunun tersi baski ve zülümü onaylamaktir. Hizir darda ve zorda olanin yardimina kostuguna göre, Bizlerde mazlumun yanin da yer almamiz lazim. Tüm haksiz uygulamalara tavir almamiz lazim,Hizir Cemimizin buna hizmet edecegini umar, hayirlara vesile olmasini dilerim.

10 / 02 / 2012