Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ferhat Tunç: Dün Çiller'in listesi vardı, şimdi Erdoğan'ın

Kürt siyasetçilere ve belediye başkanlarına yönelik keyfi gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren sanatçı Ferhat Tunç, Kongre Hareketi’nin halk toplantısında yaptığı konuşmada, 1990’lı yıllarda dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in hazırladığı listedeki herkesin teker teker öldürüldüğünü hatırlatarak, bugün ise aynı uygulamanın Başbakan Tayip Erdoğan tarafından yürütüldüğüne dikkat çekti. Tunç, Erdoğan’ın listesinde olan herkesin tutuklandığını söyledi.
Milletvekili seçimleri öncesinde 18 siyasi parti, çeşitli kurum ve kuruluş tarafından oluşturulan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun başlattığı Kongre Hareketi, Türkiye’nin 20 bölgesinde halk toplantıları yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Kongre Hareketi’nin İkinci Bölge Hazırlık çalışmasının ilk halk buluşması Beyoğlu Cezayir toplantı salonunda gerçekleşti. 
Toplantıda, Kongre Hareketi Merkez Görevlileri Ferhat Tunç, İsmail Şengül ve İstanbul İkinci Bölge Girişimi görevlisi Nebat Bükrek kısa sunumlarda bulundular. İlk sunumu yapan İstanbul İkinci Bölge Girişimi Görevlisi Nebat Bükrek, Türkiye’de emek, özgürlük, demokrasi mücadelesinde yer alan tüm kesimlerin “Neden birleşmiyoruz” şeklinde sitem ettiğine işaret ederek, “İşte bu hareket birleşme talebi için tam bir fırsattır. 12 Eylül cuntasından bugüne kadar gelen bu sitemin tam da ete kemiğe büründüğü bugün, bu fırsatı kaçırmamak gerek” dedi. Şimdiye kadar değişik hareketlerin oluşturulduğunu ancak bu hareketlerin bir arada kalamadığını anımsatan Bükrek, “Bugün daha kararlı bir duruşla, geçmişten çıkardığımız derslerle yeniden bir umut ışığı olabiliriz. Hep dile getirdiğimiz özlem gibi tek yumruk olabiliriz” diye konuştu.
ÇİLLER'İN VE ERDOĞAN'IN LİSTELERİ
Kürt siyasetçilere ve belediye başkanlarına yönelik tutuklamalara değinerek, sözlerine başlayan Kongre Hareketi Merkez görevlisi sanatçı Ferhat Tunç ise 1990’lı yıllarda dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in hazırladığı listedeki herkesin teker teker öldürüldüğünü hatırlatarak, bugün ise aynı uygulamanın Başbakan Tayip Erdoğan tarafından yürütüldüğüne dikkat çekti. Erdoğan’ın listesinde olan herkesin tutuklandığına işaret eden Tunç, şunları söyledi:
“Dün öldürülüyorduk, bugün cezaevlerine tıkılıyoruz. Kürt sorunu çözülmezse demokrasi sorunu da çözülmez. İlk önce bizim devlet tarafından itildiğimiz bu savaş ve çözümsüzlük ortamından kurtulmamız gerek. Bu şiddetin önüne geçmek adına Kürt sorunun çözümü konusunda ciddi bir iradeyi ortaya koymalıyız. Bu kongre böyle bir iradenin adresidir. Türkiye’de Kürt sorununun ve diğer sorunların çözümü noktasında bu iradenin adresi kongredir. Bu çözümü hep birlikte dayatmalıyız. Artık bu kervan yola çıkmıştır, kimse durduramaz. Sistemin önümüze koyduğu aynı çizgideki siyasal akımları reddedip kendi alternatifimizi kuralım. Toplumu, iki benzer çizgi olan AKP veya CHP arasında sıkıştırmayalım. Bu iki başlı canavarı sistemin karşısında biz kendi çözümümüzü, varlığımızı, idaremizi ortaya koymalıyız. Artık kendimizi daha fazla parçalara ayırmak yerine, güçlerimizi birleştirerek, bir çatı altında buluşturacak ve gerçekten bu sisteme ve onun partilerine yanıt olabilecek bir çalışmayı mümkün kılalım.”
Kongre Merkez Hareketi görevlilerinden İsmail Şengül ise yaptığı konuşmada katılımcıları kongre hakkında bilgilendirdi. Şengül, kongre hareketinin özelliğinin, farklı düşüncelerden mücadeleleri ortak bir yerde buluşturmak amacını taşıdığını belirterek, “Kongrenin ana hedefi, egemenlerden bağımsız bir siyaset alanı açmaktır” dedi.ANF