Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Aydınlardan tepki

İstanbul Caz Festivali kapsamında düzenlenen konserde Kürtçe şarkı söyleyen sanatçı Aynur Doğan'a yönelik saldırıya sert tepki gösteren sanatçılar, saldırıyı "tahammülsüz, çirkin ve utanılacak bir şey olarak" değerlendirerek, sanatçıların ortaklaşmasını .İSTANBUL- İstanbul Caz Festivali kapsamında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde düzenlenen "Suyun Kadınları-Mujeres de Agua" adlı konsere katılan sanatçı Aynur Doğan'ın Kürtçe şarkı söylediği için birkaç kişinin "Vatan bölünmez" sloganıyla düzenlediği saldırıya sanatçılardan tepki geldi. Hemşinli sanatcı Hikmet Akçiçek de demokrasi ve özgürlükler adına vahim bir durum olarak değerlendirdiği linç girişimi ile ilgili olarak, "Cazz festivali gibi bir festivaldeki insanların bu şekilde müzik yapan bir insana tepki gösteriyor olması, bu sorunun toplum içinde nasıl algılandığının acı göstergesi. Yukarıdaki politik olarak partiler bir takım anlaşmalar yapıyorlar, ama esas olarak toplumun aydınlatılması bu hakların temel insan haklarından olduğu noktasında bir açıklık yaratılması gerektiğinin göstergesi. Kesinlikle sanat adına değil toplum adına, demokrasi özgürlükler adına karşı çıkılması gereken bir davranış şekli. 13 gencecik insan hayatını kaybediyor, bu ailelerin acılarına bakamıyor insanlar kestirme yollardan ölümlerin faturasını hemen Kürtlere yıkabiliyorlar. Doğan'a yönelik bu tepkilere ilgili sanatçılar ortaklaşmalı. Caz müziği dinleyicisin bile böyle davranması Türkiye açısından vahim diye değerlendiriyorum" diye kaydetti. 


Çayan Demirel: Bu tahammülsüzlük utanılacak bir şey

Yönetmen Çayan Demirel, bu olayın Türkiye'de demokrasi algısının içselleştirilmediğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, "Türkiye'deki demokrasi algısını bize gösteriyor. Kürt sorunu denen şeyin direk 'terörle' eşitliyor. Kürt sanatçının anadilinde şarkı söylemesi kabul edilememesi, demokrasi açısından Türkiye'yi sınıfta bırakıyor. Demokrasi açısının Türkiye'de, içselleştirilmediği görüyoruz. Ahmet Kaya'ya da çatal kaşık fırlatıldı. 'Ahmet Kaya olayları gibi olaylar yaşanmasın' dendi, ama bir şarkı söylenmeye benzer bir tepkiyi görebiliyoruz. İnsan olmanın getirdiği bazı hakları vardır, dolayısı ile bu aidiyetle beraber bunu yaşaması kadar doğal bir şey olamaz. Bu tahammülsüzlük utanılacak bir şey" dedi. Demirel, Kürt sanatçılara düşen görevin de, Kürt dilini sanatını her alanında kullanmak olduğuna da dikkat çekti. 

Yusuf Çetin: İkinci Ahmet Kaya vakası yaşanacaktı

Oyuncu- Yönetmen Yusuf Çetin, Kürtlere karşı azgınca saldırılar düzenlendiğini ifade ederek, ülkeyi yönetenlerin savaşın bitmesini istemediğine dikkat çekti. "Savaştan rantları olanlar savaşı özendiren açıklamalarda bulunuyorlar ve sanatçı olsun olmasın toplumun her kesimden Kürtçeye yönelik bu tepkiler gelmeye devam ediyor" diyen Çetin, "İkinci Ahmet Kaya olayı yaşanacaktı. Bu tarz saldırılara maruz kalan sanatçılara sahip çıkmalıyız" dedi. 

Ayşenur Kolivar: Ölümlerin hesabını kim verecek?

Hemşinli sanatçı Ayşenur Kolivar da, olaylar yaşandığı sırada orada olduğunu ve "Aynur Aynur" diye destek de bulunmak için bağırdığını ifade ederek, "Asker ölümlerinden Aynur mu sorumlu? Kürtler mi sorumlu?" bunu düşünmek lazım. Hem orada sadece askerler ölmedi gerillalar da öldü. Ölenleri Türk Kürt diye ayırmamak lazım, bu ölümlerin hesabını kim verecek? Aynur mu verecek? Konsere gelen herkes okumuş yazmış, inanalar sözde şıkır şıkır giyinmişler, ama farklı dilde bir şarkıya verdikleri tepki hiç hoş değil. İnsanların bu nefret noktasına geldiğini ben anlayamıyorum. Nasıl böyle nefret içindeler?" diye sordu.

Cezmi Ersöz: Hükümetin yaptığı her nefret açıklaması topluma bu şekilde yansıyor

Gazeteci-yazar Cezmi Ersöz de saldırıyı "çirkin ve üzücü" bulduğunu belirterek, "Bu kadar yol kat tetik, bu kadar yere geldik bunun olması çok üzücü. Ağustos ayında gerilla anneleri asker anneleri bir araya gelecek, bu şekilde gelişmeler olurken diğer yanda Kürtçe şarkı söylediği için bir sanatçının bu şekilde tepki ile karşılaşması çok üzücü. Kabul edilemez. Türkiye'de insanlar barışa susadı. Ancak toplumun önündeki engeller toplumun bu talebini görmeyip toplumu farklı olaylara, linç girişimlerine yönlendiriyor. Hükümetin yaptığı her nefret açıklaması topluma bu şekilde yansıyor" diye kaydetti.DİHA