Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim’ Munzur’un Oğlu’na seferber oldu/ FERHAT ARSLAN

Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Dersim Adayı Ferhat Tunç, seçim çalışmalarına başladığı ilk gün, talihsiz bir kaza sonucu ayağı burkuldu ve tam 3 hafta alçıya alınan kırık ayağı ile Dersim’de dağ, taş demeden çalmadık kapı, gitmediği köy, irtibat bürosunun açılmadığı ilçe bırakmadı. Seçim çalışmaları kapsamında özellikle kadın ve gençlerden yoğun ilgi gören Ferhat Tunç, iş ve rüşvet gibi siyasetin kirli yöntemlerinden hep uzak durarak halkın içinde bulunduğu yoksulluğun, acının ve dışlanmışlığın nedenlerini ortaya koyarak parlamento’da mücadele sözünü veriyor. Dersim halkı 30 yıldır büyük bedeller ödeyen evladını bağrına basıyor ve sahip çıkıyor.

 

 Yavuz  Sultan Selim’in zulmünden kaçarak Kırklar Dağına sığınan bu halkın yaşadıklarını unutmak imkansız, ama çok uzaklara gitmeyelim! Gözleri önünde anne ve babasını süngülerden geçirildiği sahneye tanıklık etmiş yaşlılarımız halen hayatta ve o trajediden kurtulmuş değiller . İnsanlık tarihine kara bir leke olan bu halkın ölüm fermanını veren zihniyeti deşifre eden Ferhat Tunç’mu? yoksa bu halkın cellatlığını yapan siyasi gelenek mi? Ferhat Tunç, her yerde hünerli sesiyle  isyanın çığlığını yükseltiyor, bireysel çıkarları için farklı partilerde göreve gelen ve halkın kafasını karıştıranları, halkının  

gözlerinin içine baka baka deşifre ediyor. Bir aydır büyük bir azimle çalışmalarını sürdüren Ferhat Tunç’a ilgi; Alevi inancına, insan hakları mücadelesinde yer almasına, baraj karşıtı mitingleri organize etmesine kadar verdiği emeğin ürünü olsa gerek.

Seçim çalışmalarını sürdürdüğü ilk hafta’da basında çıkan ‘Çemişgezek’te koruculara saldırın talimatı verildi’ duyumunun ardından Çemişgezek meydanında halkla buluşan Ferhat Tunç, “Benim ayaklarımı kırma talimatı verilmiş, ancak kafamı da kolumu da kırsalar ,Dersim’de çalmayacağım kapı kalmayacak” dedikten sonra Çemişgezek’in tüm köylerini ziyaret etti. ‘Korktu’ söylemleri ortaya atılmasın diye bir gece korucuların olduğu bir köyde sabahlayan Ferhat Tunç, Dersim dönüşünde coşkulu bir kitle tarafından zılgıt ve sloganlarla karşılandı. 

 

‘Munzur’un Oğlu’ bağrından koptuğu eşsiz güzelliğe sahip olan Dersim, tarih boyunca hep onuruna sahip çıkmıştır. Devrimci ve aydın kimliği ile bilinen ve bölge halkına direnişte yol gösterici olan bu kent, yine rolünü oynayacaktır. Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu bileşenlerinin  gittiği her köy, kasaba ve ilçe adeta bir miting havasına dönüşürken, “Dersim seninle gurur duyuyor” sloganları ile karşılanan Ferhat Tunç ise, gördüğü büyük ilgi karşısında daha da heyecanlanıyor, bir an olsun yerinde durmayarak insanların dertlerine ortak oluyor. Magazin siyasetiyle adeta padişahlığa soyunanların tahtını yıkmaya karar veren Ferhat Tunç, Dersim’e yakışır Devrimci ve demokrat kimliği ile parlamento yolunda. Bölgenin ağırlıkta kullanılan  Zazaca lehçesine 12 saat bile tahammül edemeyenlere karşı diline, kültürüne ve inancına sım sıkı bağlı olduğu herkesçe bilinmekte. Zaten hakkında açılan bunca dava, gözaltı, işkence ve ölüm tehditleri de bunun içindir. Çünkü o Seyit Rıza’nın,  Ali Şer’in, Düzgün Baba’nın izinde. Zalimlerin zulmüne karşı tilili çekerek uçurumdan atlayan Beselerin torunu. O ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakka’nın,  bedenini ateş topu yapan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın yoldaşı. Dersim seninle gurur duyuyor haykırışları karşısında hep “Ben Dersim’le, Alevi inancımla, dilimle, atalarımla ve ejdatlarımla gurur duyuyorum” karşılığını veriyor.

 

Gittiği birçok yerde son 30 yılda çocuğunu, annesini yada babasını kaybeden aileleri ziyaret ederken, insanların acılarına ortak oluyor. Ancak en dikkat çekici ve üzerinde büyük etki bırakan onun çocukluk ve mücadele arkadaşları. Onların birçoğu şuan hayatta değil! Kitlesel mezar ziyaretleri yapıldığı sırada gençliğin baharında toprağa düşen arkadaşlarını anlatırken boğazı düğümlenip ve adeta o anı yaşıyor gibi gözlerinden dökülen gözyaşlarını gizliden sildiğine tanıklık ettiğim Ferhat Tunç, sanatçının duygusal karakterine sahip olduğunu da ele veriyor.

 

 

Ferhat Tunç, yaklaşık bir aydır mahkum kaldığı koltuk değneklerini attığı gün Mazgirt Köylerine seferberlik ilan etti. Büyük bir coşku ile karşılanan halkın adayı, kadın, yaşlı, çocuk, genç demeden köy meydanlarında toplanan kitle kendisini davul zurna ile sloganlarla karşılarken, “ koltuk değneklerin hani nerede” diyenlerde çıkmadı değil. “bu koltuk değnekleri 30 yıldır yanımda sakladığım sazım gibi halkımdan bana verilen onur madalyası olarak saklayacağım” diyor.  Dersim ile Elazığ sınırında olan bir köyde düğün olduğunu ve köylülerin daveti üzerine giden Tunç, halkın büyük coşkusu ile düğün evinde kendini bir anda halay başında gördü. Aylar sonrası belki ilk halayı idi. Çünkü bu toprakların ortak bir gerçekliği acı ve mutluluk bir aradadır.  Bir yandan kanı dökülen gençlerine ağlıyor, diğer yandan bir araya gelen gençlerin mutluluk sevincini paylaşıyor.

 

30 yıllık sanat yaşamı boyunca Ahmet Kaya, Yılmaz Güney ve nice devrimci aydın ve sanatçı arkadaşları gibi inandığı değerlerden asla taviz vermedi. Kendisini destek vermek amacıyla Türkiye ile Avrupa’nın birçok ülkesinden Dersim yolunu tutan Dersim’li sanatçılar da seçim çalışmalarını harıl harıl sürdürüyor. Aynur Doğan, Erdoğan Emir, Mikail Aslan, Ali Baran, Cemil Koçgün, Abidin Biter, Suavi, Deniz Deman ile ismini hatırlamadığım birçok sanatçı… 17 kurumdan oluşan blok bileşenleri olan siyasi Parti ile birçok devrimci, sendika, meslek odaları ile işçi memur konfederasyonları da Bağımsız aday Ferhat Tunç’a tam destek vererek çalışmalarda yer alıyor. Son olarak Özgürlük Meydanı’nda halk şöleni düzenleyen Dersim’li sanatçılar, binlerce kişinin katılımı ile bir konser düzenledi. Mikail Aslan’ın Zazaca seslendirdiği şarkılarına binlerce kişi adeta doğal bir koro oluşturdu. Aynur Doğan, bir gün öncesinde Kürtçe yazılan afişlerin kaldırılması talimatı veren CHP’ye öfkesini sahnede kitleyle paylaştı ve inadına Kürtçe seslendirdiği ağıtları Dersim dağlarında yankısını buldu.

Ferhat Tunç’a destek sadece Dersim’ de değil.Türkiye’ nin ve Avrupanın dört bir yanına dağılmış olan Dersimliler de Ferhat Tunç için seferber olmuş durumdalar.Hummalı bir çalışma icerisinde olan diasporadaki Dersimliler ,çalışmalarını Dersime taşımış durumda.Kısa sürede olsa Dersim’deki Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun çalışmalarına katkı sunmak ve heyecanı ,çoşkuyu yaşamaya gelen diaspora Dersimlilerine yeni katılımlar bekleniyor.Ferhat Tunç’a Dersime gelerek katkı sunanların dışında ,yaşadıkları her şehirde Ferhat Tunça destek açıklamaları da devam ediyor.

 

12 Haziran akşamı halen mezarı bile bilinmeyen ve Dersim direnişinin sembolü olan Seyit Rıza’nın büstü önünde barışın, kardeşliğin ve özgürlüğün zaferini hep birlikte kutlamak dileği ile Dersim’in onuruna sahip çıkan Ferhat Tunç’a şimdiden parlamento’da kendisine başarılar diliyoruz. Yolun Düzgün Babanın, Munzur Babanın yoldur. Anafatma yoluna ışık olsun, Xızır yoldaşın olsun….

Dersim gazetesinin7 sayısında yayınlanmıştır