Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kurmeşliler bu yıl Kurmeş’te buluşacak-Özgür Politika Gazetesi

Dêrsim kültüründen esintilerin sunulacağı 5. Kurmeş Şenliği’nde amaç; diasporada yaşayan halkın, bölgenin sorunlarını yerinde görmesini sağlamak...

Gelenekselleşen Kurmeş Şenliği’nin 5.’si, “Dünyanın bütün Kurmeşlileri Kurmeş’te buluşalım“ sloganıyla 4, 5 ve 6 Ağustos günlerinde, Dêrsim’in Pêrtax ilçesine bağlı Kurmeş (Aşağı Gülbahçe-Yukarı Gülbahçe) Köyü’nde düzenlenecek. Önceki yıllarda Almanya’da düzenlenen Kurmeş Şenliği, Avrupa’daki Kurmeşlileri bir araya getiriyordu. Bu yıl ise Almanya’daki Kurmeş Derneği, İstanbul’da yaşayan Kurmeşliler ve şenlik için özel olarak oluşturulan köy komitelerinin ortak kararıyla, şenliğin Kurmeş’te yapılması kararlaştırıldı. “Doyduğumuz yerden doğduğumuz yere“ espirisiyle alınan karar sonucunda Kurmeş, üç gün boyunca Avrupa’da diyaspora hayatı yaşayan Kurmeşlileri ve Kurmeşli dostlarını kucaklayacak.

Program zengin

Kurmeş Şenliği’nde bu yıl, Koma Agirê Jiyan, Sanatçı Ali Baran, Cemil Koçgün, Ferhat Tunç gibi isimlerin yanı sıra, Kurmeşliler tarafından çok sevilen Şewaxîli Ayşe ve Çağdaş gibi yerel sanatçılar sahneye çıkacak. Müzik programı ve futbol turnuvası, feribot gezisi, köy gezisi, şiir dinletileri, skeç, belgeseller ve halk oyunları sunumlarının yanısıra, ‘Güncel Politik Gelişmeler’, ‘Göç ve Asimilasyon’, ‘Yaşlıların Bakımı ve Sağlık’ ve ‘Köy Söyleşisi’ isimli paneller de yapılacak. Panellere, BDP Dêrsim Milletvekili Şerafettin Halis, Mikrobiyoloji Bilim Uzmanı Hıdır Güneri, Elektrik Mühendisi Sevim Öztel, Av. Erhan Aslaner ve Doç. Dr. Kenan İltümür gibi isimler yer alacak.

Amaç kendine yabancılaşmayı gidermek

Kurmeş Şenliği hakkında bize bilgi veren Tertip Komitesi’nden Kurmeşliler Derneği Başkanı Ayfer Ber, şenliğin temel amacının; boşalan mezraları canlı kılmak olduğunu söyledi. Göç ve asimilasyon olgusuna da dikkat çekmek istediklerini belirten Ber, konukların, bölgenin sorunlarına yerinde tanık olmalarını sağlamak istediklerini ifade etti. İnsanların yönünü kendi köylerine dönük kılmak istediklerini de belirten Tertip Komitesi Üyesi Ber, “Şenliğin diğer bir amacı ise, Kurmeş’te yaşayan insanlarla dayanışma içerisinde olmak ve genç kuşaklara Dêrsim kültüründen esintiler sunarak, gençlerin yok olmayla yüzyüze kalmış kültürlerini tanımalarını sağlamaktır“ dedi. Festivalin süren operasyon ve çatışmalar nedeniyle silahların gölgesinde geçeceğine dikkat çeken Ber, son 30 yıldır süren savaşın bölge üzerinde derin izler bıraktığını vurguladı.

‘Şenlik Munzur Festivali’nin bir devamı’

5. Kurmeş Şenliği’nin Munzur Festivali’nin bir devamı olarak organize edildiğini söyleyen Ber, Kurmeşliler olarak önce Munzur Festivali’nin tüm etkinliklerine katılacaklarını, özellikle Kurmeşliler Derneği olarak barajlara karşı yürüyüşte yerlerini alacaklarını söyledi. Ber, Munzur Festivali’ne gelenlerin şenliğe katılmalarının kendileri için çok önemli olduğunu, şenlikte elde edilecek gelirle, öğrencilere burs vereceklerini belirtti. Şenlik Tertip Komitesi Ayfer Ber, ayrıca, isteyenlerin, aşağıdaki telefonlar aracılığıyla Şenlik Tertip Komitesi’ne ulaşabileceklerini de söyledi: 0090-(0) 5324171496 (Hıdır Güneri-Dersim), 0049-(0)15225461791 (Ali Haydar Gürbüz-Almanya)

NİHAL BAYRAM/MAİNZ



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA -30 Haziran 2010