Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KUSURLU DİKTATÖR’ -ERDAL ER

Türkiye, dünya demokrasi sıralamasında birkaç yıl öncesine kadar ’kusurlu demokrat’ ülkeler kategorisinde yer alıyordu.Ancak AKP hükümetiyle birlikte bir basamak daha gerileyerek, ‚diktatör rejim’e daha da yaklaştı.
Son basamak olan diktatör rejim ile ‚kusurlu ya da eksik demokrasi’ arasında gidip gelen Türkiye’ye ‚kusurlu diktatör’ demek daha doğru olsa gerek.
Türkiye, yıllık olarak Economist dergisi ve Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan dünyada demokrasi endeksi araştırmasına göre, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı. 
İki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek Nikaragua'yla 89'unculuğu paylaşan Türkiye, Tanzanya ve Uganda'nın da bulunduğu hibrit (melez) rejimler grubunda...
 Ankette devletler, seçim süreci ile çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işlevi, siyasal katılım ve siyasal kültür dikkate alınarak dört ana kategoride sıralandı. 
Birinci kategori olan Tam demokrasiler bölümünde 26 ülke yer aldı. Bu kategoride Norveç 10 üzerinden 9.80 ortalamayla en demokratik ülke oldu. 
İkinci kategorideki “kusurlu demokrasiler” kısmında ise Yunanistan, İtalya, Güney Afrika ve Fransa ilk beş sırada yer aldı.
Araştırmanın “hibrit rejimler” kategorisinde ise Türkiye, 5.73 ortalama ile Honduras’ın ardından 10’uncu sırada yer buldu. Karma rejimler kategorisinde Türkiye’nin yanında Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan ve Haiti gibi ülkeler yer aldı.
 Toplam demokrasi endeksinde ise Türk demokrasisi, iki yıl öncesine oranla iki basamak gerileyerek 89’uncu oldu. 
Ekonomist dergisinin araştırmasında Türkiye’nin medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde olduğu belirlendi. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edildi. Avrupa’da Türkiye, Fransa ve İtalya ile birlikte medya özgürlüğü alanında geriye giden ülkeler olarak belirlendi. 
Türkiye, seçim süreci değerlendirmesinde gerilerde kaldı. 7.92 ile Sri Lanka’yı ancak geçebildi. Hükümet işlevi kategorisinde 7.14 alan Türkiye, Fransa’yla aynı puanı aldı, İtalya’yı ise geçti. Siyasi katılımda Türkiye 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kaldı.Sivil özgürlüklerde 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kaldı.

AKP HAZIR HEDEF 2023'E KADAR SAVAŞ

Gördüğünüz gibi Türkiye, dikta rejimine yakın bir mesafede duruyor, demokrasi ve özgürlükler konusunda tamamıyla sınıfta kalmış durumda.Ancak tabi Türkiye’nin ‚sınıf birincisi’ olduğu alanlar da var…
 Savaş ve silahlanma!!
 Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü-SIPRI'nin 2010 yılında askeri silah transferleri raporuna göre, Türkiye, daha önceki yıllarda olduğu gibi geçtiğimiz yıl da dünyada en çok askeri silah satın alan ilk 10 ülke orasında yer aldı.
 Türkiye, silah satın almakta kalmadı, uzun vadeli yeni projelerin hayata geçirilmesi için ortaklıklara girdi, savaş sanayiinin geliştirilmesi için kolları sıvadı.
 SIPRI raporuna göre, Türkiye'ye en çok silahı satan ülkeler ise İsrail ve Almanya…
 Raporda, resmi rakamlara dayanılarak Türkiye’nin silahlanma için yaptığı harcama son bir yılda yaklaşık 2 milyar dolar olarak veriliyor.
 AKP SAVAŞA 20 MİLYAR DOLAR HARCIYOR  
 SIPRI’nin rakam ve tespitlerini, hedef 2023 adlı seçim beyannamesini kamuoyuna açıklayan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‚savaşa devam’ söylemleri de doğruluyor.
Kürt Özgürlük Hareketinin çözüm projeleri, eylemsizlik kararlarına rağmen savaş ısrarından vazgeçmeyen AKP hükümeti, 2011 sonrası için silahlanma ve savaşa 20 milyar dolarlık kaynak ayırdı.
 Bu kaynak, aynı zamanda Polis ve ordunun yeni yapılanmasında da kullanılacak.
İlk adım olarak, AKP Hükümeti özel ordu kararını parlamentodan geçirip yasalaştırdı.Güney ve Kuzey Kürdistan sınırlarında yüzlerce karakol inşaasına başlandı.Silahlı imamlar projesi,  özel birlikler, askeri helikopterler ile birlikte AKP hükümeti 116 adet yeni savaş uçağı için sipariş verdi.ABD ve İngiltere’nin önderliğinde 9 ülkeden oluşan konsorsiyumun yürüttüğü F-35 Savaş Uçağı Projesi kapsamında, 16sı opsiyonlu 116 adet CTOL tipi F-35 alınıyor.Savaç uçaklarının alımı ile daha önce açıklama yapan Türk Devletinin Savunma Bakanı Vecdi Gönül alımların toplam 10 milyar dolara mal olacağını ifade ettmişti.

Yoksullukla kıvranan halka rağmen kan ve gözyaşı anlamına gelen savaş uçaklarının alımını öve öve bitiremeyen Gönül, uçakların Konvansiyonel (yatay) İniş Kalkış Yapabilen (CTOL), Kısa Kalkış-Dikine İniş Yapabilen (STOVL) ve Uçak Gemisine İnebilen (CV) olarak sıraladı. Gönül, projede ilk aşamada konsept gösterimi için 6 milyon dolar, sistem geliştirme için 175 milyon dolar, üretim destek ve sürekli iyileştirme için 748 milyon dolar taahhütte bulunduğunu ifade etti.
Alınacak uçakların tümü 2014 yılında TSK envanterine girecek ve budan sonra Kürdistanda yürütülecek savaşta halen kullanılan F4 ve F16 uçaklarının yerini alacak.
SAVAŞ HELİKOPTERLERİ YOLDA 
Savaş uçakları için kolları sıvayan AKP Hükümeti, 4 milyar dolar tutarındaki 121 adet Scorsky ve Agusto helikopteri de alıyor.Alınacak helikopterler daha çok dağlık alanlara yönelik bombalamalarda ve özel operasyonlar için düşünülüyor.
 YENİ KARAKOLLAR SAVAŞ İÇİN HAZIR
2009 yılında İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan protokol kapsamında başta sınır bölgesi olmak üzere Batman, Çewlik, Amed, Colemerg, Şirnex, Sert, Muş, Erzirom, Qers, Dersim ve Rıha'da 127 tane yeni karakolun yapımına ise hız verildi.TOKİnin üstlendiği ve 650 milyon liraya mal olacağı hesaplanan  karakolların özelikle Colemerg, Şirnex, Dersim ve Amedte bahar aylarına kadar bitirileceği belirtiliyor.

KONTR-ORDU PLANI SÜRÜYOR 
Karakollara yüzlerce trilyon harcayan AKP Hükümeti öncülüğündeki Türk devleti özel birlikler konusunda da hızını kaybetmiyor. Kürdistanda 90lı yıllarda halka ve gerillaya karşı savaş yürütmüş olan JİTEM ve Özel Harp Dairesinin AKP versiyonu olarak adlandırılan ‚Özel Ordu projesi parlamentodan geçti ve yasalaştı.Askeri birliklerde özel eğitimlerden geçirilmesi planlanan özel savaş ordusu üyelerine yine aylık verilecek maaş ise yaklaşık 2 bin 500 YTL olarak tespit edildi. Projenin hazırlıkları kapsamında şimdiden milyonlarca dolar harcanmış durumda.Özel ordunun görev yapacağı saha tamamen Kürdistan bölgesindeki kentler ve dağlar olacak.
Yine paralı askerlerin "Hakkâri Dağ Komando Tugayı, Siirt 3'ncü Komando Tugayı, Tunceli 4'ncü Komando Tugayı, Hakkâri Yüksekova 21. Jandarma Sınır Tugayı, Şırnak Çakırsögüt Jandarma Komando Tugayı"nda görev almaları da AKP‘nin savaş planları içersinde yer alıyor.

kaynak.NWD