Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Su Altı Canlılar Sera Gazı Salgılıyor

ABD'de yayımlanan ''Proceedings of The National Academy of Sciences'' dergisinde yer alan makalede, midye, salyangoz gibi tatlı su canlılarının önemli ölçüde sera gazı salgıladığı ifade edilerek, bunun küresel ısınmaya etkisinin araştırıldığı kaydedildi.

Kurtçuklar, sinek larvaları gibi tatlı suda yaşayan diğer canlılar da beslenmeleri sonucundaki gaz çıkarma işlevi sırasında (bulundukları suda nitratın bulunması durumunda) ''güldürme gazı'' olarak da bilinen diazotmonooksit (azotprotooksit) gazı salıyor.

Daha önce karada yaşayan bazı kurtçuklar ile kara bitkilerinin atmosferi kanrbondioksitten 310 kat fazla ısıtan gazların salınımına neden olduğunun bilindiğini belirten bilim adamları, sualtı canlılarının sera gazı salımının ise ilk kez rastlanıldığını belirtiyor.

Araştırmayı yapan bilim adamları, yaptıkları açıklamada da, söz konusu sera gazı salımının miktarının büyük olasılıkla çok az olduğunu, ayrıca ne kadarının atmosfere ulaştığın bilinmediğini belirterek, atmosferdeki sera etkisi konusunda karbondioksitin hala en önemli sorun olduğunu vurguladı.

Tropik bölgelerde suni gübrelerin kullanımının artması ve bu gübrelerdeki nitratın yağmurla nehir ve denizlere ulaştığını anlatan bilim adamları, başta balıklar olmak üzere suda yaşayan diğer canlıların sera gazı salımıyla ilgili araştırma yapılmasının gerektiğini dile getirdi.
Tarımda nitratlı gübreler özellikle büyümeyi hızlandırma konusunda yaygın olarak kullanılıyor.