Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hozatlılar, HES toplantısını istemedi!

 Hozat ilçesinde yapılması planlanan 'İnköy Regülatör ve Hidroelektrik Enerji Santrali' inşaatı amacıyla ÇED için toplantı yapan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü çalışanları ile vatandaşlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Hozat ilçesinde HES yapımına tepki gösteren bir grup çevreci, ilçe merkezinde pankart açarak ÇED toplantısının yapılacağı okula kadar yürüyüşe geçti.

 

"Baraj ve HES istemiyoruz" pankartı açan grup, daha sonra toplantının gerçekleştiği salona gelerek, görevlilere toplantı tutanağı tutturmayacaklarını söyledi. Yetkililer ve çevreciler arasında yaşanan tartışma, kısa süreli gerginliğe neden oldu. Tunceli'nin barajlarla yok edilmek istendiğini belirten çevreciler, salonda alkış ve yuhalama ile şirket görevlisinin salonu terk etmesini istedi.

 

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nde görevli bayanın elindeki tutanağı alarak yırtan bir kişi, vatandaşların araya girmesi ile sakinleştirildi. Hozat ve Dersim'de yıkıcı bir proje olan baraj ve HES'lerin hayata geçirilmek istendiğini belirten Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen ise bu baraj ve HES'leri yaptırmayacaklarını, toplantıya katılan şirket yöneticisinin toplantıyı terk etmesini istediklerini söyledi.

 hozat_ic.20120704201953.jpg

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak da kar amacı güden şirketlerin baraj ve HES'leri inşa ederek, Dersim insanını kültüründen ve toprağından uzaklaştırmak istediğini, bu amaçla her türlü yöntemi kullandıklarını ileri sürdü. Konak, Dersim ve Hozat'ta baraj yaptırmamak için şiddete başvurmadan sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Vatandaşların yoğun tepkisi üzerine ÇED görevlilerinin, toplantının gerçekleştirilmediğine dair bir tutanak tutması ardından protesto sona erdi.

kaynak-Tuncelinin sesi