Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Danıştay’dan Munzur’a iyi haber

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Munzur Vadisi’nde yapımı düşünülen Konaktepe Barajı-Konaktepe Hidroelektrik Santrali1 (HES) ile Konaktepe HES 2 için, Danıştay 13. Ceza Dairesince verilen yürütmeyi durdurma kararına, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Konaktepe Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılan itirazı reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kararı esasta oy birliği gerekçede ise oy çokluğu ile aldı.

Dersimli Çevreci Avukat Barış Yıldırım tarafından 2010 yılında Danıştay 13. Dairesine, Munzur Vadisi üzerinde yapımı düşünülen Konaktepe Barajı-Konaktepe HES1 ile Konaktepe HES 2’nin Milli Parklar Kanunu, Milli Parklar Yönetmeliğine aykırılık teşkil ettiği, Munzur Vadisi Milli Park Uzun Devreli Gelişme Planının onaylanmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı başvurusunda bulunmuştu. 13. Dairenin Avukat Yıldırım’ın gerekçelerini haklı bulup yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Konaktepe Elektrik Üretim AŞ tarafından karara itirazda bulunuldu.

İtiraz başvurusunu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, EPDK ve Konaktepe Elektrik Üretim AŞ’nin itiraz başvurusunu esasta oy birliği gerekçe de ise; oy çokluğuyla reddetti.

Kararın alınmasının ardından Avukat Barış Yıldırım ve bir grup çevreci, Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Avukat Yıldırım ve çevreciler açıklamanın ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 8 sayfalık kararını milli park tabelasına astı.

Burada bir açıklama yapan Avukat Barış Yıldırım, “Danıştay 13. Dairesi 2010 yılında verdiği kararla taleplerimizin haklı olduğunu ortaya koydu. Bu karara EPDK ve Konaktepe Elektrik Üretim AŞ tarafından itiraz edildi. Danıştayın en yetkili ve en üst organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu oy birliğiyle esastan yapılan itirazı reddetti. Bu kararla Munzur Vadisi Milli Parkı’nda Konaktepe Barajı HES 1 HES 2 için verilen yürütmeyi durdurma kararı kesinleşmiş oluyor. Danıştayın başkanı dahil tüm idari dava daireleri kurulu bu kararı vermekle davanın sonucunu da ortaya koymuş oldu” dedi.

Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği (DAKAD) Başkanı Aysel Doğan ise; Munzur Vadisi’nin yalnızca doğal ve ekolojik olarak değil Kızılbaş Aleviliğinin kutsal mekanlarını içerisinde barındırması nedeniyle de önemli olduğunu söyledi.