Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

TRİO MARA’DAN İLK ALBÜM

Kadınlardan oluşan, kadınlar tarafından söylenmiş şarkıları klasik batı müziği enstrümanları ve geleneksel ses teknikleriyle yeniden yorumlayan Trio Mara, kemanda Nurê Dilovanî, piyanoda Nazê Îsxan, vokalde de Sakîna’nin yer aldığı bir üçlü olarak müzikal yolculuğuna üç sene önce başladı. Mara, Ortadoğu’nun kadim dillerinden biri olan Kürtçe’nin Kirmanckî lehçesinde “Bizden„ anlamına gelirken, Ortadoğu dillerinin birçoğunda da birbirine yakın dişil anlamlar taşır. Ma, Ermenice ve Kirmancikî’de köken olarak ana anlamına gelir. Ayrıca Arapçada  Mara kadın demektir.


Trio Mara’nın, ilk çalışması olan “DERÎ- BEHİND THE DOORS” adlı albüm 1 Eylülden itibaren piyasaya çıktı.  Grup, Kürtçe’nin Kurmancî, Kirmanckî ve Soranî lehçelerinin yanı sıra, Türkçe, Azerice ve Ermenice şarkılar da seslendiren Trio Mara, halkların kültürleri arasında oluşan yapay sınırların ortak bir dil olan müzik yoluyla anlamsız kılınabileceğine ve ısrarla müziğin barışçıl diliyle konuşmak gerektiğine inanıyor. Yüzyıllardır savaşların, kanın, gözyaşı ve acının dinmek bilmediği bir coğrafyadan gelen TRIO MARA üyeleri, repertuarlarında kadınların ve halkların trajedilerini yansıtan şarkılar kadar, aşklarını, coşkularını, yaşam biçimlerini yansıtan şarkılara da yer veriyor. 

Yeni albüm ile ilgili olarak Trio Mara’nın üyesi ve vokalisti Sakina şunları söylüyor. “Tamamını Almanya'nın Bielefeld kentinde bulunan Rudolf Oetker Halle isimli dünyaca ünlü bir klasik müzik salonunda hücum -yani canlı- kaydettiğimiz ve bir yıldan beridir hazırlıklarını yaptığımız bir çalışmanın ürünü olarak ortaya “DERÎ/BEHİND THE DOORS” adlı albüm çıktı.

Sakina neden albüme Kapı (Derî) adını verdiğini de şöyle anlatıyor:

“ Albüme DERÎ yani KAPILAR ismini vermemizin de bizim için özel bir anlamı vardı. TRİO MARA olarak müzikal yolculuğumuz üç yıl önce başladı ve müziğimizle bir kapı aralamak istedik. Baktık ki öncemizde de, sonramızda da iç içe geçmiş ve çoğu zaman birbirine açılan envai tür kapılar var. Sonra, geleneklerin ve toplumsal geriliklerin kapılar arkasına mahkûm ettiği kadın seslerinin sırrını ararken bulduk kendimizi. Ne güzel “kilamlar” söylemişti zamane kadınları ve ne çok kapı açmışlardı biz ardıllarına. O kapılardan geçmek ve arkasındakileri keşfetmek arzusuyla yola devam ettik. Kadınların kapalı kapılar ardındaki seslerinden beslenerek oluştu KAPILAR (DERÎ). 

TRİO MARA’nın ilk albümü Ahenk Müzik'ten çıkmış. Toplam 11 eserden oluşan albümde 3 Kirmancikî, 1 Soranî, 1 Enstrümantal, 6 Kurmancî eser yer alıyor. Eserlerin sadece dört tanesi bestedir. Diğerleri ise üzerinden yıllar da geçse asla eskimeyecek anonim halk ezgileri. Albümdeki Kirmancikî eserlerin her üçü beste, bunlara imzasını atanlar Nina isimli şarkıda Kemal Öner, Bêrivan isimli şarkıda Hazırali Beyazyıldırım ve Vanê Kora isimli şarkıda ise Mustafa Tural. Ayrıca Gula Min isimli Kurmancî eserin sözleri Dilbirin'e, müziği Dilovan'a ait.  Diğer eserler ise anonimdir.

Sakina albüme ilişkin son olarak şunları söylüyor: “ Her eserin bizim açımızda ayrı bir yeri var. Tabi her türkünün bir öyküsü var. Mesela “Vanê Kora” adlı eser, bir çocuğunu dağlarda, savaşta yitirmiş acılı bir babanın ağıdı. Yine Qumrîkê kadınların yaşadıkları trajediye vurgu yapan önemli bir eser. Yaşamları kendi iradeleri dışında başkaları tarafından belirlenen kadınların hikayesini anlatan bir eser. Berîvan ê hayvancılıkla geçinen Kürt toplumunun modern aletlerle tanışmasına hicivli bir yaklaşımı dile getiren bir eser. 
Farklı ses ve müziğiyle göz dolduran albüm Türkiye’de de piyasaya çıktı. Albümün tanıtımı için Almanya’nın Frankurt Güneş Tiyatrosunda 20 Eylülde bir konser verilecek. Yine albüm tanıtımı çerçevesinde 5 Ekimde Köln’de, 12 Ekim’de de Zürich’te konser verilecek. Konser ve albümle ilgili olarak detaylı bilgiler www.sakinatenya.com adresinde edinilebilinir.
Gönderen: Erdogan Zamur