Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Şavakların masalsı yolculuğu

Mezopotamya Sinema Kollektifi’nden, Ax (Toprak), Fotoğraf, Dur( Uzak), Bahoz(Fırtına) filmlerinin yönetmeni Kazım Öz’ün Dersim yaylalarında göçebe yaşayan Şavak aşiretinin doğal yaşam biçimlerini anlatan ikinci uzun metraj belgesel filmi; “Son Mevsim: Şavaklar”ın DVD’si çıktı.

Fransız ARTE televizyonunun ve Jan Vrijman Fonu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen ve çekimleri bir yıl süren Son Mevsim: Şavaklar, Dersim bölgesinde yaşayan göçebe Şavak topluluğunun yok olmaya yüz tutmuş yaşam tarzlarını belgeliyor. Film daha önce 28. Uluslararası İstanbul film festivali, Trento Film Festivali, Paris Cinema International Film Festival (Fransa), Mannheim - Heidelberg uluslararası Film Festivali (Jüri özel ödülü) -2009, uluslararası Ankara film fesivali (En iyi 3. Belgesel film) - 2010 gibi birçok önemli festivale katılmış ve prestijli ödüllere layık görülmüştü.

Yolculuk zirvelerde son buluyor

2010’da sinemalarda gösterilen ve Dersim dağlarının ve yaylarının el deymemiş doğasına yer veren filmde yönetmen Kazım Öz, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Şavaklılar ile birlikte bahar yağmurları altında yola koyuluyor. Dağların serin zirvelerinde son bulan bu çetin yolculuk yazın en sıcak günlerinin yaylada yoğun bir çalışmayla geçirilmesinin ardından sonbaharda tekrar başlıyor. Kervan, bu kez köye dönmek üzere yola çıkıyor. Sürülerle haftalar alan yolculuk bittiğinde Şavaklılar köylerine varıyor ve döngü yeniden başlıyor. İnsana, doğaya, ve emeğe dair cümlesini yaratıcı ve estetik bir dille söyleyen Kazım Öz, Son Mevsim:Şavaklar’la izleyiciyi de daha önce hiç çıkmadıkları türden bir yolculuğa davet ediyor.


Kamerayla şiirsel yolculuk

Masalla başlayıp masalla biten bu mistik yolculuk, Şavaklar’ın zengin kültürel dünyasına ve zorlu yaşam koşullarına doksan dakikalık destansı filmle tanıklık ediyor. Yönetmen, Son Mevsim: Şavaklar filmiyle göçebe Kürtlerin doğal yaşam biçimleri, masallarını, ağıtlarını, şiirlerini ve türkülerini kamerasıyla şiirsel bir anlatıma dönüştürerek izleyiciye sunuyor. Şavaklar filmi bunların yanısıra insanoğlunun doğayla ilişkisini ve doğayı kullanma biçimini yeniden ele alırken doğal yaşam koşullarının tükenmekte olduğunu ve göçebe hayatın bitmeğe yüz tuttuğunu gözler önüne seriyor.

KÜLTÜR SERVİSİ