Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Annelerin ‘kayıp’ çığlığı -‘’Kaybolan Biz/Em ên wenda’’

Kayıp yakınlarının ardında olan Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi, fotoğraf sanatçısı Veysi Altay tarafından belgelendi. 
Cumartesi Anneleri eylemi, 27 Mayıs 1995 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde az sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusu tarafından başlatıldı. Ardından Amed, Batman, Urfa ve Cizre’deki kayıp yakınlarının katılımıyla 17 yıldır sürüyor. Fotoğraf sanatçısı Veysi Altay, kayıp yakınlarının akibetini süren annelerin mücadelesini fotoğraflarla anlatıyor. Daha önce İstanbul’da ‘’Kaybolan Biz/Em ên wenda’’ adıyla sergilenen fotoğraflar, bu kez de Amed’de. Altay, fotoğraflarla izleyenlerin bu mücadeleye tanıklık etmesini sağlıyor.  

Sessiz çığlık sürüyor
Sanatçı Veysi Altay, annelerin mücadelesinin ‘’bir sessiz çığlık’’ şeklinde ortaya çıktığına dikkat çekiyor. ‘’Hep kapılarını açık bıraktılar, kaybedilen yakınları geldiğinde kapıda kalmasınlar diye. Ama maalesef hiçbir istekleri şimdiye kadar karşılık bulmadı’’ diyen Altay, şöyle devam ediyor: ‘’Gözaltında işkenceli sorgulardan geçirilen insanlar, katledilip helikopterlerden ormanlara atıldı, asit kuyularında yok edildi, kalorifer kazanlarında yakıldı. Kimisi de ‘bilinmeyen’ yerlere, Mutki, Newala Qesaba gibi toplu mezarlarda üzerlerine bir avuç toprak atılarak ‘gömüldü.’ Kayıp yakınları, çocukları, eşleri, anne-babalarının akıbetini öğrenmek ve işkencecilerin, katillerin yargılanması için mücadele ettiler. Kimisinin sevdiği, kimisinin âşık olduğu insan elinden alındı. Kimisi ise öldüğünde kimsesizler mezarına gömülmek istedi, belki sevdiği ya da yakını ile orda karşılaşır diye. Kimisi gidip başında ağlayacağı bir mezar taşı olsun istedi.’’ Özgür ve adil bir geleceğin yüzleşme ile mümkün olduğunu belirten Altay, ‘’Geçmişin hesabını sormak, Cumartesi Anneleri’nin sesine az da olsa ses vermek amacıyla, Diyarbakır, Batman, Cizre ve İstanbul’da çektiğim fotoğraflar ve albümle kayıp yakınlarına dikkat çekmek istedim’’ diyor. 

Tanıdık isimlerden destek
Birçok sanatçı, aydın ve politikacı da yazılarıyla sergiye katkıda bulunuyor. Sergiye yazılarıyla katkıda bulunanlar arasında Sezen Aksu, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Osman Baydemir, Rakel Dink, Banu Güven, Sırrı Süreyya Önder, Şanar Yurdatapan, Kazım Öz, Hüseyin Karabey, Aydın Engin, Gülten Kaya, Leyla İpekçi, Mahir Günşiray, Deniz Türkali, Oya Baydar, Lale Mansur, Halil Ergün, Melike Demirağ, Metin Üstündağ, Nur Sürer ve Zeynep Tanbay da yer alıyor. 

Sezen Aksu, Cumartesi Anneleri için yazdığı şarkının sözlerini yeniden hatırlatıyor: ‘’Bekleye bekleye geçiyor günler, en sağır dilsiz sustu bülbüller, kemiğim etim kapı önlerinde can kayıp, Allahım bu nasıl bir dünya, bu nasıl bir ayıp, ben anayım yanmaz canım dışarıda kara koysan, ümidimi kaybedemezsinz ölsem de, alnım tarihi karalar.