Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Altın Portakal’a kadın eli değecek

ANTALYA’da bu yıl 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ana teması, “Ve kadın dünyaya dokundu” olarak belirlendi.

Festistivalde ayrıca, 1980’li yıllar merkezde olacak. Türk ve dünya sinemasından 1980’li yıllara damgasını vurmuş örnekler, festival programı içinde sinemaseverlerle buluşturulacak. O yıllarda yapılamayan yarışmalar yeniden düzenlenip, geç kalmış ödüller sahiplerine sunulacak.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tanıtım resepsiyonu, önceki gün Haliç Kongre Merkezinde yapıldı. Burada konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, festivalin jüri başkanlığını Müjde Ar’ın yapacağını belirtti. Jüri üyelerinin tamamının da kadınlardan oluşacağına dikkati çeken Akaydın, festivalin bu yılki afişinde de Emrah Yücel’in tasarladığı portakal üzerine konmuş martı figürüne yer verildiğini anlattı.

‘GEÇ GELEN ALTIN PORTAKALLAR’

Festivalin 1979 yılında sansüre tepki olarak, 1980 yılında da 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamadığını hatırlatan Akaydın, bu yıllarda yapılamayan yarışmaları, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakalı çerçevesinde yapmaya karar verdiklerini belirtti. 16 ve 17’nci festivalde aday olan filmlerin, o yılların jüri üyelerince değerlendirileceğini bildiren Akaydın, değerlendirmenin ardından başarılı filmlere ödüllerin, festival kapsamında düzenlenecek törenle verileceğini açıkladı. Festivalde, 30 yıllık gecikmeyle 1979 ve 1980 yıllarının Altın Portakal Ödülleri, ‘‘Geç Gelen Altın Portakallar’’ başlığıyla, törenle sahiplerine sunulacak.

TÜM JÜRİ ÜYELERİ KADIN OLACAK

Yarım asra yürüyen festivalde bir ilke de imza atılacak. Festivalde tüm kategorilerde jüriler kadınlardan oluşacak. Türk sinemasında ‘‘kadın filmleri’’ denilince ilk akla gelen ve dönemin sembolleşen oyuncusu Müjde Ar ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı olacak. Müjde Ar’ın başkanlık edeceği jüride ayrıca, Yönetmen Handan İpekçi, Oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel, Yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman, Gazeteci Ayşe Arman, Sanat Yönetmeni Annie Feelmuyden Pertan, Müzisyen ve Oyuncu Şevval Sam, Sinema Eleştirmeni Melis Behlil, Akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak.

İLK ÖDÜLLER BELLİ OLDU

Bu yıl festivalde “Yaşam Boyu Onur Ödülleri”, Türk sinemasına katkılarından dolayı Usta Oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve “Cilalı İbo” Serisinin Yönetmeni Mehmet Dinler’e verilecek.

Geçen yıl verilmeye başlanan “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü”nün sahibi ise Rutkay Aziz olacak. “Yıldırım Önal Anı Ödülü” ve “Sinema Emek Ödülü” ise Suna Selen’e verilecek. Suna Selen, heykelciği ödülün geçen yılki sahibi Yıldız Kenter’den teslim alacak.

Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN iş birliğiyle verilen “Sinema Emek Ödülü”nün beşincisi ise “Godzilla” lakaplı set amiri Selahattin Geçgel’in olacak.

HALKIN PORTAKALI

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek “Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi”, sinema profesyonelleri ve akademisyenlerince yürütülecek atölye çalışmalarının ardından film çekimlerini ve çekilen filmlerin jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilmesi sürecini kapsıyor. Teorik eğitimlerin ardından “kadın” temalı kısa film çekimlerine başlayacak kursiyerler, filmleriyle Altın Portakal kapsamında yarışacak.

Yapılacak değerlendirmenin ardından birinci olan film ekibi 30 bin TL, ikinci ekip 20 bin TL, üçüncü ekip ise 10 bin TL ödül ve Halkın Portakalı Ödül Heykelciği’ni kazanacak.

PELİKÜLÜN İZİNDE

Tozlu raflardaki filmler de “Pelikülün İzinde” başlığı altında izleyiciyle buluşacak. Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş, kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra restore edilen iki film, festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Dünya Sinema Vakfınca restorasyonu yapılan Lütfi Ömer Akad’ın yönettiği, “Hudutların Kanunu” ve Hollanda Eye Film Enstitüsünce restore edilen Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yönettiği Balkan filmi “Kalabaka” Türkiye’de ilk kez gösterilecek.

KADIN ZİRVESİ

Festival kapsamında “Türkiye Kadın Zirvesi” de yapılacak. Farklı meslek ve sosyal gruplardan, alanlarında uzman ve saygın noktalara ulaşmış kadınların bir araya gelmesiyle oluşacak zirvede, Türk kadınının sorunları ele alınacak. Festivalin ana teması çerçevesinde “Beden Politikalarının Sinemadaki Yansımaları”, “80’lerden Günümüze Sinemada Kadın Temsilleri”, “Sinemada Kadın Emeği”, “Belgesel Sinema ve Kadın” konularında paneller düzenlenecek. Festival süresince Yiğit Günel’in ‘‘34 Kadın 34 Fotoğraf’’, Ramazan Öztürk’ün ‘‘100 Ülke, 100 Kadın, 100 Öykü’’, Tuluhan Tekelioğlu’nun ‘‘40’ında 40 Kadın’’ adlı fotoğraf sergileriyle Coşkun Çokyiğit’in ‘‘Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal’’ sergisi ziyarete açılacak.