Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

3. Dêrsim Kültür Festivali, 3-4 Haziran tarihlerinde Mainz kentinde

Avrupa’da yaşayan Dêrsimlileri bir araya getiren ve bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Dêrsim Kültür Festivali programı belli oldu. Festival Tertip Komitesi, tüm Dêrsim kurumlarının içinde yer aldığı bir festival örgütleme konusunda yapılan tartışmalara da açıklık getirdi. 3. Dêrsim Kültür Festivali, 3-4 Haziran tarihlerinde Mainz kentinde gerçekleştirilecek. “Ebe tarîx, zon û îtiqatê xo, Xoserîya Dêrsimî/Dili, İnancı ve Tarihi ile Özerk Dêrsim” sloganı ile yapılacak olan Festivalin programı da, Dêrsim’e dönük. Dêrsim’de yapılmak istenen kültürel ve doğa soykırımı, kimlik direnişini kırma, sosyal yapıyı yozlaştırma, inkar ve asimilasyon yaklaşımlarına karşı Kızılbaş Alevi kültürü ve felsefesi ile direniş ön plana çıkıyor. Festivalden elde edilecek gelir, Dêrsim’de sosyal, kültürel projelere aktarılacak.

Festival’de kentin dili, inancı ve kültürel zenginlikleri, geleneklerinin sergileneceği platformlar oluşturulacak. Programda, panel, Dêrsim’in sanatçılarından müzik dinletileri, Kurmanckî tiyatro, belgesel gösterimi, fotoğraf sergileri gibi etkinlikler yapılacak. Etkinliklere birçok sanatçı, yazar-aydın, konuşmacı da katılıyor.

Festivalde, Dêrsim 38 Katliamı’nın uluslararası mahkemeleri götürülmesi için başlatılan çalışmaların anlatılacağı bilgilendirme standı kurulacak. Festival alanında Dêrsim kültürü, gelenekleri, dili, inancına yönelik çok sayıda stand açılacak.

Kimlik inanç ve kültür panelleri

Festivalin birinci günü olan 3 Haziran’da paneller, müzik dinletisi, Kurmanckî tiyatro vb. gösterimler olacak. Festival, Dêrsim’in yaşadığı sorunlar hakkında bilgilendirmenin yapılacağı ve tartışmaların yürütüleceği bir platforma da dönüştürülecek. “Seçimler ve Demokratik Özerklik” adıyla yapılacak olan birinci panele, Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Dêrsim Bağımsız Milletvekili adayı Ferhat Tunç, Haydar Munzur konuşmacı olarak katılacak. “Kızılbaş Aleviliği” panelinin konuşmacıları ise, DAKAD Başkanı Aysel Doğan, Kemal Karagöz, yazar-tarihçi Mehmet Bayrak, Pir Rıza Yağmur, sanatçı Kemal Kahraman. “Barajlar, Göç ve Dêrsim” adlı panele ise BDP Dêrsim Belediye Başkanı Edibe Şahin, yazar Haydar Işık, Hasankeyf Girişimi Üyesi Ercan Ayboğa katılıyor.

Ardından Seyr-i Mesel Atölyesi’nden Sibel İnce’nin yönetmenliğini yaptığı Kao Mixenet (Hain Oyun) adlı Kirmanckî oyun, Alişan Önlü tarafından sergilenecek. Birinci gün Akın Gedik’in fotoğraflarından oluşan “Dêrsim” sergisi, iki gün boyunca açık kalacak.

Kültür programı netleşti

Festivalin 2. gününde zengin bir kültür programı katılımcıları bekliyor. Programda sanatçılar Metin-Kemal kahraman, Aynur Doğan ve Cemil, Koçgün, Ayfer Düzdaş, Ozan Serdar, Ozan Cömert, Ali Baran, Delil Xidir, Erdoğan Emir, Zelemele sahne alacak. Dêrsim halk oyunlarından Varvara-Simsime’de ikinci gün sergilenecek.

İkinci günde “Dêrsim’in Kayıp Kızları” adlı belgesel gösterilecek; yönetmenlerinden Kazım Gündoğan da katılacak. Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, Dêrsim Bağımsız Milletvekili Adayı Ferhat Tunç, Dêrsim BDP Belediye Başkanı Edibe Şahin, DAKAD Başkanı Aysel Doğan, STÖ temsilcileri, Die Linke, SPD, Yeşiller temsilcileri de birer konuşma yapacaklar.

‘Dêrsim’in direniş ruhu ile birlik’

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Festival Hazırlık Komitesi, festivalin önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekti. Dönemin ruhunu “özgürlük ve demokrasiden yana olan tüm kesimlerin kendi renkleri ile bir cephede buluşma” olarak tanımlayan Komite, tüm Dêrsim kurumlarını içine alacak bir organizasyon için gösterdikleri çabalara da yer verdi: “Almanya’da iki ayrı Dêrsim festivali yapılmasına yönelik eleştirileri önemsedik. Farklı çalışma alanları üzerinde örgütlenmiş olsalar da, Dêrsim kimlik ve kültürünü esas alan kurumlarla eşit koşullarda bir cephede bir araya gelmeyi esas aldık ve bir tartışma zemini oluşturduk.”

Komite, bu kapsamda FDG ile yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını da açıkladı: “Görüşmelerimizde FDG’nin özgürlük ve demokrasi cephesinden taraf olmaktan kaçınan, kendini tüm Dêrsim kurumlarının çatı örgütü olarak gören, her şeyin FDG çatısı altında yapılmasını isteyen, programı ve sonuçlarını tamamen FDG’nin denetiminde olmasını dayatan, eşit katılımı ve ortak iradeyi reddeden yaklaşımları açığa çıkmıştır. Bu yaklaşım hem dönemin hem de Dêrsim ruhuna aykırıdır. Tüm Dêrsim kurumlarının kendi özgünlükleri ile ortak ve eşit katılımını engelliyor. Bu kurumla saydığımız nedenlerden dolayı birlik sağlanamadı.”

Dêrsimliler ve dostlarına katılım çağrısı

Festivalin Dêrsim kimliği, kültürü ve inancına dayalı örgütlenen kurum, inisiyatif ve şahsiyetlerle örgütlendiğini belirten Hazırlık Komitesi, emekten, özgürlükten, demokrasi ve barıştan yana olan herkese katılım çağrısı yaptı: “Herkes kendi rengi ve farklılıklarıyla Dêrsim’e karşı geliştirilmek istenen asimilasyoncu yaklaşımlara karşı durmalıdır. Ancak ortak bir ruh ve irade ile devletin parçalamaya çalıştığı birliğimizi koruyabiliriz. Ülkemizde özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yarattığı kararlılığı denk bir festival için tüm Dêrsimlileri ve dostlarını, öz değerleriyle donatılmış festivalde buluşmaya çağırıyoruz.”

İletişim için http://www.Dêrsim-festival.

Organize eden kurumlar: Dêrsim Halk İnisiyatifi, Dêrsim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Ovacık ile Dayanışma Derneği Rüsselsheim, Kurmeşliler Derneği, Munzurspor Wiesbaden ve Offenbach, Bruchsal Alevi Kültür Dernegi, MKM Frankfurt.

Destekleyen kurumlar: YEK-KOM, FEK, ATİK, ADHK, Varto Kültür Derneği, Kızılırmak Kültür Derneği.

Festivalin yapılacağı adres;

Adres: Messepark-Hechtsheim
Ludwig-Erhardt Str.
55129 Mainz