Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

5 Kürmes Senligi-Pınar Yıldız

 

 

 

 *Xer Hati Pinar, Kölne hosgeldin.
Bu yil Dersimde 5. Kürmes Senligimizde sahne aldin. Izleminlerini alabilirmiyim?
 Xer miyande be, Fatma.

 

 

 

 

Kürmesi, Yönetmen Kazim Özün "DUR" Filmiyle tanidim.Aklimda yanlizliga terk edilmis bir köy ve kapi esiginde hüzünlü, agir bir bekleyiste olan yaslilarimiz kalmisti. O hüzünlü bakislari o aci agitlari hic unutmadim. Bu Senlik araciligiyla Kürmese gittigimde, o hüznün yerinde büyük bir cosku ve kalabalikla karsilastim.. cok mutlu oldum. Karanliga isik olmak bu olsa gerek, dedim kendimce. Dersimi yillarca hüzüne bogan o karanligi yirtmak adina atilan adimlardan bir tanesidir "Kürmes Senligi"..Gökyüzünde milyonlarca yildiz vardi...dokunabilinecek kadar yakindilar...Kürmes insaninin sicakligi, hosgörüsü ve misafirperverligiyle bütünlesmisti hersey...kelimelerle anlatmak zor...

 

 

 
*Seni "Daye Daye, Caye Berbena" gibi eserlerle tanidik. Bu geleneksel Dersim Ezgilerimize sesin ve kendine has yorumunun yanisira, tam bir "Ceneka Dersimi" durusuyla, farkli bir güzellik kattin. Rüsselsheim Dersim Festivalimizde, binlerce insanimiza bu duygulari yasattin ve bizide kirmayip hic bir karsilik beklemeden, Kürmes Senligimize
katildin. Bizi duygulandirdin. Cünkü bize göre Sanatci, sartsiz ve her kosulda halkin yaninda olandir. Bu konuda düsüncelerini alabilirmiyim?

 

 


 Zazacada cok bilinen bir söz vardir: " HER VAS KOKA XO SER ROENO" - "HER TEYR ZONE XODE WANENO"  ( Her ot kendi kökü üzerinde biter- Her kus kendi dilinde öter)

 

 

Insanin kendi kökleriyle bulusmasi önemli bir asamadir, kendini bulmada en önemli kosuldur. Marifet bulduklarini yitirmeden, derinlestirerek kendi özünde pisirmektir bana göre. Ikinci asama, bu cevheri kendinde saklamamak, yani paylasmaktir. Cünkü paylastigin an deger kazaniyor ,bir o kadarda güzellesiyor. Bu da sosyal yasamin temelidir. Burda maneviyat kuskusuz cok önemlidir. Kültürel, Tarihsel ve kutsal degerlerle var oluyorsak, bu degerlerin ve bu degerlerin sahibi olan halkimizin kiymetini bilmeliyiz..bilmek zorundayiz. Bu sorumlulugu tasimasini bilmeliyiz. Ruhumun derinliklerinde sakli olanlari, sartsiz ve her kosulda halkimiz ile paylasabilmek hazin bir görevdir.

 

 

 Sevgili Pinar, Senligimize katildigin icin Kürmes Dernegi olarak tekrar tesekkür ediyoruz. Bizimle bu anlamli söylesiyi gerceklestirdigin icin, ayrica yüregine saglik. Sanat Hayatinda basarilar diliyoruz. Son olarak neler eklemek istersin?

 

 


 Asil ben emegi gecen herkese tesekkür etmek istiyorum. Dersimde yapilmasi planlanan barajlara ragmen, insanlarimizi bir arada görmek umut vericidir. Umarim bu birlik ve beraberlikten dogan gücle ,barajlara engel olur ve Tarihimize Kültürümüze Dogamiza sahip cikariz.Yarin cok gec olabilir.Degerlerimizin yok edilmesine göz yummamaliyiz.Burdan Kürmes Halkina Selamlarimi yolluyorum. 5.Kürmes Senligine katilabilmek bir ayricalikti ve bu anlamda Kürmes Dernegine calismalarinda basarilar diliyorum. Wes u war be. Xatir be sima. Hatan reyna.


 Röpörtaj: Fatma Imak 27.09.2010 Köln