Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Son Mevsim: Şavaklar" 14 Mayıs'ta vizyonda


Fransız ARTE televizyonu, Jan Vrijman Fonu'nun katkılarıyla çekilen ve Kültür Bakanlığı'nın post-prodüksiyon desteğini alan film, 6 ilde seyirciyle buluşacak.

Dersim bölgesinde yaşayan Şavak topluluğunun yok olmaya yüz tutmuş göçebe yaşam kültürlerini belgeleyen filmin çekimleri bir yılda tamamlandı.

Şavakların doğa içinde geçen bir yılının anlatıldığı filmde, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan topluluğun bahar yağmurları altında Dersim'in köylerinden dağlarına yolculukları ele alınıyor.

Her bahar dağlara çıkan bu topluluk, her sonbahar kış aylarını geçirmek üzere daha alçak rakımda yer alan köydeki evlerine geri dönüyor. Sürülerle haftalar alan yolculuk bittiğinde Şavaklılar köylerine varıyor.
Yüzyıllardır devam eden bu döngü sonla karşı karşıya. Modernizm ve kapitalizm ile büyük şehirlere yönelen insanlar, bu bir grup insanın gittikçe azalmasına yol açıyor. Çatışmaların varlığı ve zorlu hayat şartları da Göçerlerin hayatını gittikçe zorlaştırıyor.

Film, izleyiciyi doğal hayat içinde bir göçmen grupla dağların zirvesindeki platolarına doğru bir yolculuğa davet ediyor. Yaşlı bir kadının torunlarına anlattığı masalla başlayıp masalla biten film, Şavaklılar'ın masalsı yaşamlarına şiirsel bir pencere açıyor.

"Son Mevsim: Şavaklar" filmiyle Kürtler sade ve doğayla uyumlu yaşam tarzlarıyla anlatılıyor. Filmde Kürtlerin masalları, kültürleri ve dağları ana tema olarak öne çıkıyor.

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Türkiye prömiyeri yapılan film, Mannheim - Heidelberg Uluslararası Film Festivali'nde kurmaca fimlerle birlikte finale kalıp, Jüri Özel Ödülü kazandı.