Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

GÜLBAHÇESl VE KASABA GÜZELİ (hikaye)

Kasabanın birinde güzeller güzeli bir kız yaşarmış. Kasabanın bütün yakışıklı gençleri bu kızın peşindeymiş, kızın talipleri çokmuş her yerden isterlermiş ama kız hiç kimseyi beğenmezmiş kimsenin teklifini kabul etmezmiş.
Kızla aynı kasabada yaşayan yakışıklı ve zengin bir  gençte varmış oda kızı çok severmiş, ve kıza görücü göndermiş, kız bu gencin teklifinide kabul etmemiş.
Bunun üzerine genç çok üzülmüş ve o kasabayı terk etmiş başka şehire gitmiş.
Aradan yıllar geçmiş memleketini özlemiş, memleketini görmeye gitmiş ve kız aklına gelmiş, sormuş komşulara böyle böyle bir güzel kız vardı demiş kimseye beğenmezdi haberiniz varmı şimdi ne yaptığından.
Demişlerki o kız evlendi. Genç merak etmiş acaba nasıl biriyle evlendi diye, kızın evini öğrenmiş ve gidip evin karşısında beklemiş kızın kocası çıksında göreyim diye.
Ve kızın kocası dışarı çıkmış, birde ne görsün yaşlı, kambur ve çok çirkin bir adam, genç şaşırmış nasıl olur demiş kendi kendine ve kıza sormak istemiş. Kapıyı çalmış, kız çıkmış karşısına oda kıza sormuş "o adam senin kocanmı" kız evet deyince, "nasıl olur? demiş senki buraların en güzel kızıydın okadar isteyenin oldu kimseyi beğenmedin reddettin, beni bile reddettin ve şimdi bu adamı nasıl kabul ettin" diye sormuş.
Kız demişki gence cevabını merak mı ediyorsun? o halde benimle gel...Genci almış evin arkasında bulunan gül bahçesine götürmüş.
Gence demişki şimdi bu bahçeye gir ve gördüğün en taze, güzel gülü alıp bana getir." ama bir şartım var geçtiğin yere geri dönme hakkın yok, sadece ileri gidebileceksin" genç tamam demiş ve bahçeye girmiş.
Çok güzel bir gül görmüş eğilmiş o gülü almaya bakmış karşıda daha güzel gül var alacağını bırrakmış o güle koşmuş, onu koparayım derken bakmış karşıda başka bir gül var o daha iyi ve taze diyerek onun yanına gitmiş ondan ona derken bir bakmışki bahçenin sonuna gelmiş ve başını kaldırmışki, karşısında tek bir gül kalmış, o gülde solmuş kurumuş boynu bükük bir gülmüş. Mecburen o gülü alıp bahçeden çıkmış ve kıza getirmiş.
Kız demişki şimdi anladın mı neden benim bu adamla evlendiğimi?
"Her zaman daha iyisini bulmak isterken ömür geçer ve sen en kötüsüne razı olmak zorunda kalırsın. Bu yüzden gençlik gitmeden elindekiyle yetinebilmeyi öğrenmek gerekir.