Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

KIŞLA KENT ŞEMZÎNAN

Hükümetin Şemzînan’a yığdığı askeri güç, savaşın boyutunu ortaya koyuyor. Kentteki asker ve polis sayısı neredeyse ilçe nüfusuna yaklaştı. Tabur, karakol ve güvenlik noktaları dolup taşınca asker; okullara, TOKİ konutlarına ve Orman Şefliği binalarına el koydu

İLÇENİN NÜFUSU KADAR ASKERİ GÜÇ

İlçede alınan olağanüstü önlemler ve yapılan yoğun yığınak, devletin Şemzînan’da hakimiyetini kaybettiğini göstermeye yetiyor. Hükümetin kaybettiği hakimiyeti geri kazanmak için durmadan yığınak yaptığı kent, adete kışlaya döndü. Kentteki asker ve polis sayısı 20 bini bularak ilçe nüfusu sayısına yaklaştı.

DEVLET BURADA SAVAŞ İÇİN VAR

İlçedeki tüm tabur ve karakollar kentteki askere yetmeyince TOKİ konutları, okullar ve Orman İşletme Şefliği binaları bile TSK’nin hizmetine verildi. Bediye Başkanı Töre de “Şemdinli’de devletin tüm kurumları savaşa hizmet ediyor. Şemdinli savaş ilçesidir” diyerek savaşın boyutlarını ortaya koydu.

 

Şemzînan’ı kışlaya çevirdiler

Devlet yetkilileri Şemzînan’da (Şemdinli) denetimin kendilerinde olduğu yönünde açıklamalar yapsa da ilçede alınan olağanüstü önlemler, devlet dairelerinin boşaltılarak asker ve polislerin konumlandırılması, söz konusu açıklamaları tartışmalı hale getiriyor. Şemzînan’da 23 Temmuz günü HPG’liler tarafından yol kontrolleriyle başlayan tugay, tabur, karakol ve güvenlik noktalarına yapılan saldırı eylemlerinin ardından, ilçe merkezine yoğun askeri sevkiyat yapılırken, 20 bini bulan asker sayısı neredeyse ilçe nüfusuna yaklaştı. Özel harekat timleri ve polislerin çoğu ilçe merkezindeki 34. Hudut Jandarma Tugay Komutanlığı, 3. Taktik Dağ Komando Taburu, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yerleştirildi. Diğer bir kısmı ise havadan Rubarok (Derecik) Beldesi Jandarma Taburu, Bêzelê (Tütünlü) ve Garê (Tekeli) taburlarına yerleştirildi.

Okul kışla olacak

34. Hudut Jandarma Tugayı Komutanlığı yakınında yapımı bitme aşamasında olan TOKİ konutlarının da askerlere tahsis edileceği belirtiliyor. İlçe Emniyet Müdürlüğü yakınında bulunan Şemdinli Orman İşletme Şefliği binasına ise özel harekat timlerinin yerleştirilmesi için emniyet tarafından el konulacağı ve bunun için sadece İçişleri Bakanlığı’nın imzasının beklendiği öğrenildi. Yaklaşık 2 ay önce Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu’nun özel harekat timleri için boşaltılacağı da gelen bilgiler arasında. Söz konusu okul için takas edilecek bir yer bulunmadığından dolayı Kaymakamlık tarafından Şemzînan dışında bir arazi satın alındıktan sonra, okulun polislere devredileceği kaydediliyor.

Bir imzaya kaldı

Orman İşletme Şefliği binasının İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne devredilmesi konusuna ilişkin bilgi veren Şemdinli Orman İşletme Şefi Eşref Erbaş, ilk olarak bu talebi reddettiklerini belirterek, devir işlemlerinin tamamlandığını, sadece bakanlık tarafından imzalanmasının beklendiğini ifade etti. Erbaş, “Buranın devredilmesinin ardından bizim idari olarak Halk Eğitim Müdürlüğü’nde işimize devam edeceğimizi söylediler. Fakat bizim Halk Eğitim Müdürlüğü’nde yer sıkıntımız olacaktır. Dairenin araçları ve makineleri var. Bunun bizim için büyük bir sıkıntı olacağını belirtmiştik ama tüm söylemlerimize rağmen bunun yapılacağı ve devredileceğini söylediler” diye konuştu.

‘Güvenliğinizi sağlayamayız’

Öte yandan Şemzînan’a bağlı Rubarok Beldesi’nde bulunan Bêsosin (Ortaklar) Karakolu’nda askerlerin “Güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek araçları engelledikleri, yurttaşların ise bu duruma tepkili olduğu belirtildi.

‘Şemdinli savaş ilçesidir’

2011 eylül ayından bu yana Şemzînan merkez ve beldesinde bulunan asker ve polis karakolların güçlendirildiğini belirten Şemzînan Belediye Başkanı Sedat Töre, “TOKİ ve devletin birçok kurumu savaş için hazırlandı. Şimdi Şemdinli’de devletin tüm kurumları savaşa hizmet ediyor” dedi. 23 Temmuz’la birlikte ilçede yeni bir sürecin başladığının altını çizen Töre, askeri sevkiyatların yoğunlaştığını söyledi. Devletin Şemzînan’da savaş için tüm imkanlarını seferber ettiğine dikkat çeken Töre, şöyle konuştu: “Olağan hiçbir gün geçmiyor. Şemdinli savaş ilçesidir. Devletin savaş dışında halka hiçbir hizmeti yoktur.”