Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürt dil kurumları tepkili

Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim Terbiye Kurulu, Kürtçe’nin 5. sınıftan sonra seçmeli olarak öğretilmesi için hazırlıkların başlatıldığını açıkladı. Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, önceki gün bir soru önergesine verdiği yanıtla “Bakanlığımızın ilköğretim ve ortaöğretimde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulması konusunda herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” dedi.  Erdoğan ise partisinin dünkü grup toplantısında Kürtçe’nin seçmeli ders olacağını belirterek, ‘’Yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe bir seçmeli ders olarak alınabilecek, öğretilecek ve öğrenilecek” dedi. 


Kürt dil kurumları tepkili

Kürt dil kurumları ise Kürtçe’nin seçmeli ders yapılmasının asimilasyon politikasının devamı olduğunu belirtti. Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ DER) Merkez Yöneticisi Sabahattin Gültekin, kimsenin kimseye “senin anadilini seçmeli ders olarak vereceğim” deme hakkına sahip olmadığını belirtti. Kürt çocuklarının ilkokuldan üniversite dönemine kadar anadilde eğitim alması gerektiğini dile getiren Gültekin, “Kürtçenin 5. sınıftan sonra verilmesinin hiçbir anlamı yoktur ve asimilasyonun devamıdır” diye konuştu. 
 
Seçmeli ders vicdansızlık
KURDİ DER Merkez Yöneticisi Rıfat Öztürk ise, “Kürtler anadilde eğitim istiyor. Anadilin seçmeli ya da sadece kurslarda öğretilmesi planı sadece vicdansızlıktır. Bu model dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Kürtler asla bu plana ortak olmayacak ve mücadelesini verecektir” dedi. 

Bu planla Kürt halkının elde ettiği kazanımlar ve statünün gaspedilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ehmedê Xanî Dil ve Edebiyat Akademisi Başkanı Hayrettin Altun ise Kürt halkının artık seçmeli ders ve birey hakkı gibi küçük lütufları kabul etmeyeceğini söyledi. 
AKP hükümeti ve devlet yetkililerinin Türkiye’deki gündemi bu tür lütufmuş gibi gösterilen planlarla değiştirme amacında olduğunu aktaran Azadiya Welat Editörü Çetin Altun, “Bu Kürtlerle alay etmektir, Kürtleri kandırmaktır” dedi. 

Asimilasyon değil de nedir...

Anadilde eğitim hakkının doğal bir hak olduğunu belirten Kürt Enstitüsü Yöneticisi Ömer Filan da şunları söyledi: “İlk önce Kürt halkı, temsilcileri ve kurum temsilcilerinin görüşünü alması gerekiyor. Bu planla şunu demek istiyorlar: ‘Sen bu şekilde mi asimile olmak istiyorsun yoksa başka bir şekilde mi?’ Çünkü bu uygulamayla Kürt çocuklarını daha küçük yaşta asimile edecek ve 5. sınıfa geldi mi ‘sen dilini istiyor musun’ diye sorulacak. Bu asimilasyon değil de nedir?”

AMED




Kürtçe savunmaya 9 yıl ceza!

Adana’da geçtiğimiz Şubat ayında gözaltına alınarak tutuklanan üniversite öğrencisi Özcan Aydoğan, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada, Kürtçe savunma yapınca mahkeme indirim yapmayarak 9 yıl ceza verdi. Aynı davada Türkçe savunma yapan Bedirhan Korkmaz’a ise indirimli 6 yıl 3 ay ceza verildi. 
Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Kürtçe ifade veren ancak ifadesi “anlaşılmayan bir dilde konuştu” diye kayıtlara geçenn  Aydoğan’a, mahkeme heyeti Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle indirim yapmayarak 9 yıl ceza verdi. Aynı dosyada yargılanan ve Türkçe savunma yapan Bedirhan Korkmaz’a ise indirim yapılarak 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.  Aydoğan’ın avukatı Abdulselam Duran, müvekkilinin Kürtçe savunma yaptığı için indirimden yararlanmadığını söylerken, örgüt üyeliğinden cezaların 6 yıl 3 ay verildiğini ifade etti.

 ÇİÇEK SARI / ANF/ADANA