Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Demirtaş: Samimiyseniz buyrun görüşelim

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hükümetin gerçekten çözümden yana olması durumunda, müzakere koşullarını oluşturmak üzere diyalog kurmaya hazırız. Buyursunlar görüşelim” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, konuşmasına Keçiören’de soba dumanından zehirlenen 5 kişinin ve Eskişehir’de maden kazasında yaşamını yitiren 4 işçinin ailesine başsağlığı dileyerek başladı. “9 yurttaş yoksulluktan hayatını kaybetti ama Başbakanın keyfi yerinde, ülke güllük gülistanlık havası yaratmaya çalışıyor” diyen Demirtaş, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevinde iki gözü görmeyen 75 yaşındaki tutuklu Mahmut Karataş’ın hayatını kaybettiğini de hatırlatarak, “Bu ölüm cezasıdır. İdam cezası kaldırıldı diyenlere ibret vesikasıdır” dedi.

ROBOSKİ’Yİ HATIRLATTI

Roboski Katliamı’nın üzerinden 98 gün geçtiğini hatırlatan Demirtaş, “Uludere’yi örttük diyenlere sesleniyorum. İki elimiz yakanızda. O sorumlular ortaya çıkacak. Bu katliamın üstünü örtebileceklerini düşünenler kendilerini kandırırlar. 98 gündür tek bir yetkili tutuklanmadı. Tek bir yetkilinin ifadesi alınmadı. Hükümet Roboski’nin üstünü örtmeye, katliamı hasıraltı etmeye çalışıyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, 1 aydır Genelkurmay Başkanlığından yazı bekliyor. 50 metrelik yolu 1 aydır kat edemediniz mi?” dedi.

‘PAKETLERDEN BIKTIK’

Hükümetin Kürt sorununa ilişkin tutumunun ‘yeni strateji’ olarak sunulmasını eleştiren Demirtaş, “Varsa hükümetin stratejisi açıklasın tartışalım. Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana onlarca rapor hazırlandı Kürt sorununa ilişkin. Çok az bir kısmı diyaloğu savunmuştur. Paket çoktur” dedi. Demirtaş, 1992, 1993, 1996, 1997, 2000, 2012 yıllarında hazırlanan paketleri göstererek, “Biri çıksın farkı anlatsın biz de ikna olalım. Biz paketlerden bıktık siz açıklamaktan bıkmadınız” dedi. Hükümetin samimi olması durumunda kapılarının açık olduğunu söyleyen Demirtaş, “Gerçekten siyasi çözümünüz varsa. Buyurun müzakerenin zeminini ve koşullarını birlikte yaratalım” şeklinde konuştu.

‘AMARA YÜRÜYÜŞÜ MEŞRU BİR HAKTIR’

Hükümetin mesafe kat etmek için Amara Yürüyüşü’nü yasaklamak yerine, önünü açması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Bu yasak ile nasıl bir diyalog süreci başlatabilirsin” diye sordu.  (ANKARA)