Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Diyarbakır’da polis gaz bombalarıyla saldırdı

 AMED - BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li vekillerle Newroz Alanı'na yürüyen on binlerce kişiye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Kitle polise taşlarla karşılık verdi. Kentin birçok bölgesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. 

Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerindeki birçok mahallede toplanan kitle, polisin Newroz alanına gitmesine izin vermemesi üzerine BDP İl binası önünde toplandı. İl binası önünde toplanan on binlerce kişi, ateşler yakarak halay çekmeye başladı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li vekillerle ile beraber kitle Newroz alanına gitmek için il binasına geldi. Demirtaş ve vekillerin yöresel kıyafetler giymesi dikkat çekerken, binlerce kişi tarafından "Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganı, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Demirtaş ve vekiller, BDP otobüsüne binerek kitle de otobüsün arkasından Newroz Alanı'na gitmek için yürüyüşe geçti. Polis, BDP İl binası çevresini TOMA ve akrep tipi araçlarla barikatlar kurarak kitleye dağılma uyarısı yaptı. Kitle polise sloganlarla cevap verdi. Demirtaş ve vekillerle yürüyüşe geçen on binlerce kişiye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitle polise taşlarla karşılık verdi. Çatışmalar yayılarak devam ediyor. 

DİYARBAKIR GİRİŞİNDE BİNLERCE KİŞİYE MÜDAHALE

Diyarbakır'ın girişinde Sabri Petrol'ün bulunduğu yerde Batman, Bismil, Siirt başta olmak üzere çok sayıda merkezden gelen binlerce araç durduruldu. Araçlara çok yüklü miktarda cezalar kesildi. Halkın hiçbir koşulda Diyarbakır'a bırakılmayacağını söyleyen ve bunun Valiliğin emri olduğunu belirten polis güçleri, binlerce kişinin yürümek istemesi ve kararlılığı karşısında kitleye müdahale etti. Gaz bombaları ve tazyikli suyla yapılan müdahale sürerken polisin sık sık herkesin evine geri dönmesi konusunda uyarı yapması dikkat çekiyor. Alana dağılan kitle ise yürüyerek de olsa Newroz alanına gitmekte kararlı olduklarını dile getiriyor. 

BAĞLAR’DA ÇATIŞMALAR

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'ne Newroz alanında gitmek isteyen gruba müdahale edildi. Toplanma noktalarında biri olan Newroz alanı girişinde yer alan yeni hal civarında toplanan yüzlerce kişinin alana yürümesine izin verilmedi. Toplanan kitleyi bir noktada birleştiren polise kitle, PKK ve PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlarla cevap verdi. Bu çatışmanın ardından kitle polise taşlarla cevap verdi. Ardından gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. 20 dakika süren çatışmada gözaltına alınan olmazken dağılan kitle yeniden gruplar halinde toplanmaya başladı. Bağlar Sento Caddesi'nde Newroz'a gitmek isteyen kitleye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Sento Caddesi'nde her sokağın başında polis tutmuş. Çatışmalar devam ediyor.

LİCE’DE ARAÇLARIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

Lice İlçesi'nden Diyarbakır merkezdeki Newroz kutlamasına gelmek için yola çıkan 30 araç Mermer'de durduruldu. Polis kimlik kontrolü yaparken, kitlenin bekleyişi sürüyor. 

Öte yandan bütün engellemelere rağmen sabah saatlerinden itibaren evlerinden yola çıkan binlerce kişi Newroz alanının girişindeki Yeni Hal Kavşağı'nda toplandı. Polisin barikatı önünde sık sık slogan atan kitleye polis müdahalede bulundu. Müdahaleye rağmen kitle dağılmazken, taşlarla polise karşılık veriyor. 

ANF