Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Merkel 4 Yıllık Proğramı Açıkladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Federal Meclis'teki hükümet açıklamasında, yeniden güçlü bir Almanya, daha iyi bir gelecek ve ülkenin refahı için tüm kurum ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği mesajları verdi. Başbakan Merkel, küresel mali ve ekonomik krizin  Almanya üzerindeki ağır etkileri nedeniyle sözlerini çok dikkatli seçti. Yeni Hükümetin ilk hedefinin krizin etkilerini en aza indirmeye çalışmak olduğunu söyleyen Merkel, en güç dönemin önümüzdeki yıl başlayacağını söyledi:

" Kriz başlamadan önce bütçe neredeyse dengelenmişti ancak bu yıl bütçe açığı yüzde 3,5 önümüzdeki yıl da yaklaşık yüzde 5 oranında olacak. Bu Avrupa Birliği'nin sonbahar tahmini rakamları. Gerçek şu: tek bir cümlede toparlarsak, sorunlar düzelmeden önce büyümeye devam edecek."

İşsizlikle mücadele hedefi

İşsizliğin önümüzdeki yıl daha da artacağını söyleyen Başbakan Merkel, işsizlikle mücadele için başlattıkları kısa mesai uygulamasını yeni dönemde de sürdüreceklerini belirtti. Merkel, on binlerce personelin işten çıkarılmasının beklendiği Almanya'daki Opel fabrikalarının durumuna ilişkin olarak da General Motors'un güvenilir bir konsept sunması şartıyla yardıma hazır olduklarını söyledi. 

Başbakan Merkel, yeni koalisyon hükümetinin anlaşmasında yer alan vergi indiriminin de 2011'de başlayacağını açıkladı. Vergi indiriminin bütçelerini etkileyecek olması sebebiyle özellikle eyalet yönetimleri ile belediyelerin karşı çıktığı vergi kolaylığının miktarı yılda en fazla 8 milyar 500 milyon euro olacak.

Dış politikada NATO'ya vurgu

Almanya Başbakanı meclisteki hükümet açıklamasında önümüzdeki yıllarda izleyecekleri dış politikaya da değindi:

"NATO Almanya'nın gelecekte de güvenle demir atacağı yer olacak. Aynı zamanda da Rusya ile güvenlik ve silahsızlanma politikasına ilişkin diyalogumuzu arttırmak için çaba sarf edeceğiz özellikle de NATO-Rusya Konseyi kapsamında. NATO ve Rusya'nın birbirine ihtiyacı var."

Başbakan Angela Merkel, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın dünyanın nükleer silahlardan arındırılması planlarını da desteklediklerini belirtti. Almanya'nın son dönemde en çok tartışılan konularından olan Afganistan'daki Alman askerlerine görevlerinden dolayı teşekkür eden Merkel, Federal Ordu'nun bölgedeki sorumluluğunda yeni bir evreye geçilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, Afgan yönetiminden ülkenin ve güvenlik birimlerinin yapılandırılmasında tutarlı adımlar atmasını istedi.

Muhalefetten eleştiri

Yeni koalisyon hükümetinin dört yıllık hedefleri ve izleyeceği dış politika Federal Meclis'teki oturumda muhalefetin yoğun tepkisini aldı. Hrıstiyan Birlik Partileri'nin eski koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin Federal Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier, hükümetin planladığı 24 milyar euroluk vergi indirimini eleştirdi:

" Sayın Başbakanım hep kendime sonunda yeni koalisyon ortağımızla SPD ile yapamadığımızı yapabileceğiz derken neyi kastettiğinizi sordum. Şimdi ne demek istediğinizi biliyoruz: Rekor düzeyde ek borçlanma ve finanse edilmesi imkânsız olan bir vergi indirimi."

Muhalefetteki Sol Parti ise krize karşı etkin önlem almamakla suçladığı Hrıstiyan Birlik - Hür Demokrat koalisyonunun Afganistan politikasını da eleştirdi. Sol Parti adına söz alan milletvekilleri Alman askerlerinin Afganistan'da farklı bir kültüre karşı mücadele verdiklerini ve bu mücadeleyi kazanmanın mümkün olmadığını söylediler.

Birlik 90/Yeşiller Partisi ise yeni hükümetin nükleer santrallerin kullanım süresini uzatma planlarını eleştirdi.  

DW/Ajanslar, DE/AG