Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Zu Guttenberg, Afganistan için "savaş" dedi

Almanya’nın en popüler siyasetçilerinden olan Karl-Theodor zu Gutenberg, Savunma Bakanlığı görevine bir tabuyu yıkarak başladı. Afganistan’da görevli Alman askerlerinin içinde bulunduğu durum için ilk kez “savaş” sözcüğünü kullanan Zu Guttenberg, cesur çıkışlarını yeni görevinde de sürdüreceğinin sinyalini verdi.

Kamuoyu misyona mesafeli

Almanya’nın Afganistan’da 4 bin 300 asker bulundurması, kamuoyunda destek bulmazken muhalefetin yoğun eleştirilerine hedef oluyor. Geçtiğimiz 4 yıl soyunca iktidarda olan “büyük koalisyon” hükümeti, kamuoyundaki hassasiyet nedeniyle “savaş” sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıştı. Alman Ordu Sendikası ise, Afganistan’da riskli görev üstlendiklerini ancak siyasetçilerin kullandığı dil nedeniyle, operasyonun ciddiyetinin kamuoyunda anlaşılmadığı eleştirisini getiriyordu.

Yeni Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Bild gazetesine verdiği demeçte, savaş sözcüğünün uluslararası hukuktaki tanımının devletler arasında muharebeyi içerdiğini ancak Afganistan’ın bazı bölgelerinde savaş koşullarının yaşanmaFederal Savunma Bakanı Guttenberg, Afganistan'ın bazı bölgelerinde savaş koşulları yaşandığını söyledi. kta olduğunun da tartışma götürmez bir gerçek olduğunu kaydetti. Zu Guttenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir asker şunları söylediğinde onu çok iyi anlıyorum: ‘Afganistan’da bir savaş var. Bana saldıranın, beni yaralayan ya da öldürenin yabancı bir ordu olması ya da Taliban teröristleri olması arasında bir fark yok.”

Savunma Bakanı, Afganistan’ın bir gün kendi güvenliğini sağlayacak noktaya gelmesi gerektiğini, bu aşamada Almanya’nın askeri görevinin de başarıyla sonuçlanacağını vurguladı.

Almanya'nın Afganistan misyonu

NATO’nun Afganistan’daki çokuluslu misyonuna en fazla asker veren üçüncü ülke olan Almanya’nın bu ülkede görevlendirebileceği asker sayısı, Federal Meclis tarafından 4 bin 400 ile sınırlandırılmıştı. Alman birlikleri, ABD ve İngiliz birliklerinden farklı olarak muharebe amaçlı operasyonlara katılamıyor ve yalnızca güvenliği sağlama görevlerinde savunma amaçlı olarak silah kullanabiliyor. Keşif amaçlı uçuş yapabilen Alman jetleri askeri operasyonlara aktif destek sağlayamıyor.

AŞ/MK (dw,dpa)