Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Die Welt: İSTANBUL EN BÜYÜK KÜRT ŞEHRİ'

 Almanya'nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Welt, Türkiye'de artan Kürt nüfusunun Ankara hükümetini endişelendirdiğini yazdı. Gazete, Almanya'da "Almanların sayısı azalıyor, Türklerin sayısı artıyor" biçimindeki bir korkunun Türkiye'de Kürt nüfusuna karşı geliştiğine dikkat çekti. 
Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Die Welt, "Kürtler ve Türkiye doğum sorunu" başlıklı bir haber-araştırmaya yer verdi. Boris Kálnoky imzalı haberde Erdoğan'ı geçtiğimiz yıllarda "3 çocuk yapın" çağrısına rağmen doğum oranını Türkiye'nin batısında azalırken, doğuda arttığına dikkat çekildi.
Batı bölgelerinde 1,5 olan doğum oranının doğu ve güneydoğu bölgelerinde 3,5 olduğuna gösteren son istatistiklere yer veren gazete, aynı şekilde göç kentleri İstanbul ve Antalya'da da doğum oranını yüksek olduğunu yazdı. Bu dengesizliğin AKP hükümetini endişelendirdiğine vurgu yapan gazete devamla şu yorumu yaptı:
İSTANBUL EN BÜYÜK KÜRT ŞEHRİ'
"Kürt bölgelerinde halkın sadece yüzde 23'ü Türkiye ile gurur duyarken, Türkiye'nin diğer bölgelerinde bu oranı yüzde 70 ile 85 arasında. Türkiye'nin doğusu ve batısı arasındaki bu dengesizliği Almanya'da artan Türk nüfusuyla karşılaştırmak mümkün. Almanya'da Almanların azalacağı korkusunun aynısını Türkiye'de Türkler yaşıyor.
Kürt isyancılar –bakış açısına göre ‘terör örgütü’ olarak da tanımlanan PKK- Türkiye'de Kürt kimliğinin tanınmasını istiyor. Ancak Türkiye'de ne kadar Kürdün yaşadığı bilinmiyor. En iyi tahmin Kürt nüfusunun yüzde 18 civarında olduğu yönünde. 90'lı yıllardan bu yana ise büyük şehirlere ciddi bir Kürt göçü var. İstanbul artık en büyük Kürt şehri. Eğer Türkiye'de bir Kürt partisi çıkıp etnik oylar alırsa, bu Türkiye'de büyük bir değişime neden olacak."