Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

106 kuruluştan 'Kürt kimliği tanınsın' kampanyasına tam destek

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) öncülüğünde 40 Kürt, Türk ve diğer göçmen örgütlerinin başlattığı "Kürt Kimliği Tanınsın" kampanyasına destek veren kuruluşların sayısı 106'a ulaştı. Alman Federal Meclis ise 15 Ekim'de "Kürt kimliği tanınsın" talebine ilişkin oturum yapılacağını resmen duyurdu.
Almanya'da 1-15 Eylül 2011 tarihleri arasında "Kürt kimliği tanınsın" adlı dilekçe formlarında toplanan 50 binden fazla imza, bu ülkede nüfusu 1 milyonu aşan Kürt için kritik bir öneme sahipti. Toplanan Federal Meclis'in Dilekçe Komisyonu'na teslim edilmiş, imzalar iki hafta gibi kısa sürede toplandığı için komisyonu, kampanyada Kürtlerin dile getirdiği talepler için özel oturum yapılmasına karar vermişti.
Federal Meclis ise Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'nun öncülüğünde başlatılan kampanyanın görüşüleceğini resmen duyurdu. Meclisin resmi internet sitesinde yapılan duyuruda 15 Ekim günü saat 12.00'de başlayacak oturumda iki farklı talebin yanı sıra "Almanya Kürt kimliğini tanımalı" talebinin de görüşüleceği belirtildi.
Hükümet partileri CDU/CSU ve FDP'nin yanı sıra mecliste grubu bulunan SPD, Yeşiller ve Sol Partili milletvekillerin katılacağı oturum, meclisin televizyon kanalında canlı olarak yayınlanacak. YEK-KOM temsilcisinin yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak oturumda Merkel'in başbakanlığındaki kabineden de 4 bakanın hazır olması bekleniyor.
EYALET KOMİTELERİ KURULUYOR
15 Ekim'e haftalar kala kampanyayı başlatan kuruluşlar da hazırlıklarını hızlandırıyor. Şimdiye kadar Hamburg, Berlin, Aşağı Saksonya, Bremen ve Kuzey Ren Vestifalya (NRW) eyaletlerinde Kürdistan'ın 4 parçasından ve farklı görüşlerdeki Kürt ile diğer göçmen dernekleri bir araya gelerek 15 Ekim için hazırlık komiteleri kurdular.
Önümüzdeki günlerde Almanya'nın güneyindeki eyaletlerin benzer çalışmalar başlatacağı öğrenilirken, eyalet komiteleri Federal Meclis'in Dilekçe Komisyonu Başkanına mektuplar göndererek kampanyaya tam destek verdiklerini bildiriyorlar. Şu ana kadar Hamburg 22, Berlin'den 21, Aşağı Saksonya'dan 24 ve Bremen'den 11 kuruluş komitelerde yer aldı.
İlk başta 40 kuruşun başlattığı kampanyaya destek veren kuruluşun sayısı ise 106'ya ulaştı. Fakat kampanya yetkilileri, 15 Ekim'e kadar hedeflerinin 200 olduğuna dikkat çekiyor. Türk, Asuri, Ezedi, Alevi gibi değişik göçmen gruplardan kuruluşlar ile spor kulüpleri, camiler, kadın dernekleri, uyum merkezlerinin destek verdiği kampanyada şu 12 talep dile getiriliyor:
1- Kürt göçmenler ayrı bir göçmen grubu olarak tanınmalı ve diğer göçmen gruplarıyla eşit görülmelidir.

2- Gerek Kürtlerin Alman toplumuna entegrasyonunu teşvik etmek ve gerekse de Türkiye’de Kürt sorununun çözümünü desteklemek için, PKK yasağı ve bu bağlamda süren Kürt örgütlerine yönelik yasaklar kaldırılmalı ve baskılara son verilmelidir.

3- Kürt göçmenlere, mültecilerine ve özelde kadınlara yönelik Kürt dilinde danışmanlık ve destek hizmetleri verilmeli ve Kürtçe bilgilendirme materyali çıkarılmalıdır.

4- Kürtçe anadil dersleri tüm eyaletlerde yaygınlaştırılmalıdır.

5- Kürtlerin geldikleri ülkelerin resmi makamları onaylamasa bile, Kürt isimlerin verilmesi kabul edilmelidir.

6- Kamuya ait radyo vb yayınların yabancı dilde yayınlarında Kürtler eşit muamele görmelidir.

7- Newroz günü UNESCO'nun 23. Şubat 2010 tarihli kararı doğrultusunda tatil günü olarak kabul edilmelidir.

8- Entegrasyon için Federal Danışma Konseyi’ne Kürt temsilciler de alınmalıdır.

9- Özyardım teşvik edilmeli, siyasal ve kültürel bilgiler Kürtçe ana dilde yayınlanmalıdır.

10- Siyasal olarak aktiv olan Kürtlerin sınır dışı edilmesine ve ilticası kabul edilmiş olan Kürtlerin dosyalarının yeniden açılmasına son verilmelidir.

11- Federal hükümet, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için daha fazla çaba göstermelidir.

12- Kürtler farklı dinsel inançlara sahiptir. Hıristiyanlık, Ezidilik, Alevilik ve İslam. Bundan dolayı Dinlerin Diyaloğu İçin Çalışma Grubuna dahil edilmelidirler.