Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürt siyasetinin ACI KAYBI

HADEP ve DEHAP kurucu üyesi Kürt siyasetçi Cemal Kavak, Avrupa’da yaşadığı sürgün hayatına daha fazla dayanamayıp yaşamına son verdi. Baskılar ve aldığı cezalar üzerine 2006’dan bu yana İsviçre’de sürgün hayatı yaşayan Kavak, daha fazla dayanamayıp Avusturya’da yaşamına son verdi. Kavak, Kürt halkının kendisini doğru anlamasını istedi.

 

Sürgünde acı kayıp

Uzun yıllar Kürt özgürlük mücadelesine hizmet veren siyasetçi Cemal Kavak, Avrupa’da yaşadığı sürgün sırasında yaşamına son verdi. Kavak’ın yaşamını sonlandırırken arkadaşlarına ve ailesine iki mektup bıraktığı belirtildi.

46 yaşındaki Cemal Kavak bıraktığı mektuplarda sürgün yaşamına ancak bu kadar dayanabildiğini ve Kürt halkının kendisini doğru anlamasını ve doğru sahiplenilmesini istedi. Kavak, doğru anlamanın ve sahiplenmenin ise mücadeleye, şehitlere ve değerlere bağlılıktan geçtiğini vurgulamış. Kaleme aldığı mesajının devamında, “Sürgünde yaşamak, vazoda yetişen bir çiçek gibidir. Ben de bu Avrupa da böyle görüyorum kendimi. Avrupa yaşamı bana göre bir yaşam değil. Ancak bu kadar dayanabildim. Cenazemi özgürleşen ülkeye götürürken şehit Amed, şehit Amed Dilxwaz ve şehit Süleyman’ın yanına defnedin. Diyarbekir’de Şehitlik Mezarlığı’nda.” diye kaydetti.

Otopsi işlemleri tamamlandıktan sonra Kavak’ın cenazesinin Amed’e getirilerek bugün Mardinkapı Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi. Uzun yıllar Türkiye’de Kürt özgürlük mücadelesine hizmet eden Kavak, HADEP ve DEHAP kuruculuğu ve İstanbul İl başkanlığı yapmıştı. Gördüğü baskılar ve aldığı cezalar üzerine 2006 yılından bu yana İsviçre’de sürgün hayatı yaşıyordu. Siyasi çalışmalarını Avrupa’da da sürdüren Cemal Kavak, yürüttüğü faaliyetlerden dolayı Fransa’da da uzun süre tutuklu kaldı. Kavak, cezaevinden çıktıktan sonra kaldığı yerden mücadelesini sürdürmeye devam etmişti. 3 Ağustos 1966 yılında Amed’in Bismil ilçesinde dünyaya gelen Cemal Kavak, evli ve 6 çocuk babasıydı.