Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

NPD’ye yasak yeniden gündemde

Almanya’da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yasaklanması bir kez daha gündeme geldi. Çeşitli partilerden yetkililer, partinin kapatılması çağrısında bulunuyor.

Tartışmayı gündeme taşıyan Bavyera eyaletinin Hrıstiyan Sosyal Birlik Partili Başbakanı Horst Seehofer’in, hafta sonundaki açıklamaları oldu. Seehofer, “NPD’ye yönelik iyi delillere ve iyi bir gerekçelendirmeye dayanan yeni bir kapatma davası açılması için elimden geleni yapacağım” dedi. Seehofer’in açıklamalarına diğer eyaletlerden de destek geldi. Thüringen eyaletinin Hrıstiyan Demokrat Partili Başbakanı Christine Liberknecht de Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “NPD’nin yasaklanması için çok kararlı bir şekilde girişimde bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Lieberknecht, partinin ideolojisinin Almanya’da sekizi Türkiyeli 9 göçmen cinayetinden sorumlu aşırı sağcı örgütlerin zihinsel bakımdan beslenmesine uygun zemin oluşturduğunu kaydetti. Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Torsten Albig ise “gerçek bir demokrasinin düşmanlara haddini bildirmek için gerekeni yapması gerektiğini” dile getirerek yasak girişimine destek verdi. “NPD antidemokratik bir partidir” diyen Sosyal Demokrat politikacı, sözlerini “Toplumumuzun dayandığı değerleri hiçe sayıyor. Demokratik düzenimizin bir santimetresinden dahi taviz vermeyeceğimizi açık bir şekilde dile getirmemiz gerekiyor” şeklinde sürdürdü.

Aralık ayında

Öte yandan bazı politikacılar dava konusunda hızlı hareket edilmemesi ve temkinli bir süreç izlenmesi uyarısında bulunuyor.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich, “Bu kez davanın başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz. Dolayısıyla aşama aşama ilerlememiz gerekiyor. İçişleri bakanlarının incelemelerinden sonra aralık ayındaki eyalet başbakanları konferansında ele alabiliriz” dedi.

NPD’nin kapatılmasına ilişkin 2003 yılında Federal Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yüksek mahkeme, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı muhbirlerinin partinin üst kademelerinde görev aldığı gerekçesiyle partinin kapatılması talebini reddetmişti. İçişleri bakanları sonbahar aylarına kadar, yeni delilleri gözden geçirerek yeni bir kapatma davası başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Söz konusu başvurunun kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin kararın da Federal Anayasa Mahkemesi tarafından aralık ayında verilmesi bekleniyor.