Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Akbayır: Alevilerin sesi olacağız

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyalet parlamento seçimleri için artık sayılı günler kaldı. Bu eyalette Sol Parti’nin milletvekil aday listesinin 3. sırasında yer alan Seyran Papo, çalışmalarının son etabında. Eyaletteki bir çok göçmen grubun desteklediği Papo, Alevi ve Êzidî derneklerde halkla biraraya geldi.

6 Mayıs’da yapılacak Schleswig-Holstein eyalet parlamento seçimlerinde Sol Parti’nin 3. sıra adayı Seyran Papo her kesimde destek almaya devam ediyor. Papo’ya bir destek de Lübeck Alevi Derneği’nden geldi. Seyran Papo’yu kendi derneklerine davet eden dernek yöneticileri, yönetim olarak Papo’yu destekleme kararı aldıklarını belirtti. Lübeck ve çevresinde çok Alevi’nin olduğunu belirten dernek yöneticileri, Papo’nun seçilmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini belirtti. Seyran Papo da göstermiş oldukları dayanışmadan dolayı dernek yöneticilerine teşekkür ederek seçilmesi halinde herkesin vekili olacağını dile getirdi. 
Lübeck’te yapılan faşizm ve ırkçılık karşıtı yürüyüşe de katılan Seyran Papo, daha sonra Kiel’de yapılan 1 Mayıs etkinliklerine Sol Parti yöneticileri ile katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşünde Papo da seçim çalışmalarını yürüttü.
Seyran Papo bir yandan kurumları ziyaret ederken bir yandan da ev ziyaretlerinde bulunuyor. Bu hafta sonu Kaltenkirche kentinde kentinde Êzîdî cemaatinin ileri gelenleriyle bir araya gelen Seyran Papo, seçilmesi halinde yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Êzîdîlerin önde gelenleri de Seyran Papo’nun başarısının eyalette yaşayan tüm Kürtlerin başarısı olacağını belirtti ve seçimlerde destekleyecekleri sözünü verdi. 
Yoğun bir seçim faaliyeti içerisinde olan Papo, ev ev dolaşarak Kürdistanlılar ve diğer göçmenleri kendisine oy vermeleri konusunda ikna ediyor. Şu ana kadar eyalette birçok kurum ve kuruluşun desteğini alan Papo’nun seçilmesi, eyalette Sol Parti’nin yüzde 5’lik barajı geçmesine bağlı. 

Êzîdîlerden tam destek 
Almanya’da seçimlerinin yapılacağı bir diğer eyalet ise Nordrhein Westfalen (NRW)… NRW’de ise Sol Parti’den Hamide Akbayar ve Ali Atalan 13 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere Sol Parti listesinden milletvekili adayı olarak yarışıyor. Az bir süre kala eyaletteki değişik kentlerde halk toplantıları yapılıyor. Son olarak Emmerich kentinde yapılan toplantıda Êzîdîler, Atalan ve Akbayır’a tam destek vereceklerini dile getirdi. 
Emmerich kentindeki Mala Êzidîyan’da biraraya gelen yüzlerce Êzîdî Kürdistanlı 13 Mayıs seçimlerinde oylarını Sol parti adayları Ali Atalan ile Hamide Akbayır’a vereceklerini açıkladı. BDP Ağrı milletvekili Halil Aksoy, YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç, Êzîdî Dernekleri Federasyonu Başkanı Peşimam Hizni, Emmerich Mala Ezidiyan Başkanı Süleyman Demir ve milletvekili adayı Ali Atalan toplantıya katıldı. 
BDP Milletvekili Halil Aksoy konuşmasında, Kürtlerden Atalan ve Akbayır’a destek vermelerini isterken, Ali Atalan da geçen dönemde Kürt halkının kendilerini desteklemesinden mutlu olduklarını ve aynı desteği tekrar göreceklerine olan inancını dile getirdi. Toplantıya katılan Êzîdî temsilcileri de 13 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimde Êzîdîlerin oylarının Kürdistanlı adaylara olacağını söyledi. 
Toplantı sonunda Emmerich Mala Êzidiyan yöneticileri, Kleve Halk Meclisi üyeleri ve Emmerich Alevi Derneği temsilcileri seçimlerde daha aktif çalışmalar yürütmek için bir seçim komisyonu kurdu.


Akbayır: Alevilerin sesi olacağız

NRW’deki seçim çalışmaları kapsamında Hamide Akbayır, Köln Alevi Kültür Merkezi’nde konuştu. Aleviler seslenen Akbayır, seçilmesi durumunda Alevilerin sesi olacağını söyledi. Köln Alevi Kültür Merkezi’nin düzenlediği toplantıda FDP adayı dışındaki tüm partilerin adayları kendilerini tanıttı. Toplantıda konuşan Akbayır şunları söyledi: “Aleviler yaşadıkları her yerde  hümanist düşünceyi savunan, haksızlıklara karşı her zaman ayakta olan ve bundan dolayı birçok katliamdan geçen topluluktur. Dersim Katliamı’nın acısını halen belleklerinde Alevilerin büyük bir bölümü bu eyalette yaşamaktadır. Bu anlamda partilerin Alevilere yaklaşımı samimi olmalıdır. Partiler, gerici Türk siyasetinin ve diplomasisinin inkar ve imha politikalarına alet olmamalıdırlar. Seçilmem halinde Alevilerin sesi olmaya devam edeceğim” dedi.

M.ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG - MURAT ALPAVUT/EMMERİCH