Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘Dersim 38 Soykırımı istismar ediliyor’

Hamburg Kürt Halk Meclisi bünyesinde çalışmalarını yürüten Alevi Komisyonu tarafından organize edilen ve Kürdistani kurumların destek sunduğu panel, Hamburg Üniversitesinde yapıldı.

Moderatörlüğünü gazeteci Erdal Er’in yaptığı panelin konuşmacıları ise gazeteci-yazar Fuat Kav ve Avukat Erdal Doğan’dı. Panelde konuşmacı olarak ismi geçen Avukat Eren Keskin, pasaport işlemlerinde çıkan sorunlar nedeniyle katılamadı. 
Alevi dedesi Mustafa Mısır’ın gülbangı ile açılışı yapılan panelde, soykırımda yaşamını yitirenlerin yakınlarının anlatımlarını içeren Kara Vagon belgeselide gösterildi.

Er: Herşeyi Seyit Rıza adını alanlara borçluyuz

Kara Vagon belgeselinin gösteriminden sonra başlayan panelin modeatörlüğünü gazeteci Erdal Er yaptı. Er yaptığı sunum konuşmasında; ‘eğer bugün Dersim 1937-38 Soykırımı konuşabiliyorsak, devletin Dersim’de yaratığı korku duvarları yıkıldıysa, bunu; Seyit Rıza adını alıp dağlara çıkan ve hayatlarını yitiren binlerce insana borçlu olduklarını söyledi. Gazetei Er, özür dilemenin siyasi ve hukuki sonucu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

‘Erdoğan’ın özürü bir adım olarak görülüyor. Hatta bunu alkışlayanlar var.  Ancak bu özrün hayataki karşılığı siyasi ve ekonomik rantan başka birşey değil.  Gerçekten bir özür dilemek istiyorsanız dünyadaki örneklerine bakmanız yeterli olacaktır. Dün Almanya başbakanı 2000 yılı ile 2006 yılları arasında ırkçıların ülkesinde işlediği cinayetlerden dolayı af diledi. Bayraklar yarıya indi ve bütün Almanya buna ortak edildi. Olması gereken bu.’ diye konuştu.  

Ardından söz alan Dersin Soykırım Davası Avukatlarından Erdal Doğan Dersim Soykırımı’nın aynı zamanda tüm insanlığın sorunu olduğunu belirterek,  soykırımın belli yönleri ile günümüzde de devam ettiğini vurguladı. Soykırımlarda zamanaşımını olmadığını hatırlatan Avukat Doğan günümüz hükümetlerinin de bu soykırımın muhatabı olduğunu söyledi.  
‘Soykırım zihniyeti sürüyor’

Dersim Soykırımı sırasında yıkılan ikiyüz köyün 90’lı yıllarda tekrar hedef olarak gösteriliğ  yakıldığına işaret eden Doğan, yapılmak istenen barajların da Dersim’i tamamen haritadan silmeyi amaçladığını belirtti.  Doğan, Soykırım politikalarının bugün genişletilerek Kürdistan’da uygulandığını altınıda çizdi. Dersim Soykrım davasıyla ilgili herkesi ortam mücadeleye çağran Doğan; ‘Sorunun doğru tanımlanması şart. Uluslar arası hukuk için önemli bir stratejiye sahibiz. Mesele sadece hukuklada sınırlı tutmayacaklarını, birde siyasi yanının olduğunu’ söyledi.

Sivil toplum örgütlerini, halkı bilinçlenmeye ve duyarlı davranmaya çağın Doğan; tazminatın bir CHP, AKP tuzağı olduğunu söyledi.  

Kav: Dersim 38 devam ediyor

Panelde konuşan gazeteci yazar Fuat Kav da, günümüzde de katliam ve trajedilerin Kürdistan’da devam ettiğini söyledi. Erdoğan’ın ‘gerekirse özür dileriz’ sözünün içeriğinin boş olduğunu belirten Kav, „Erdoğan’ın bu sözü Dersim insanı ile alay etmektir. Roboskî’de 34 köylü öldürüldü, ardından Başbakan, Genelkurmay Başkanı’nı tebrik etti. Erdoğan siyaset gereği bile özür dilemedi“ şeklinde konuştu. 
Tazminat konusunda Roboski halkının örnek alınması gerektiğini söyleyen Kav, Dersim’e sahip çıkma çağrısında bulundu.

Dersim 38 Soykırı ile ilgili panellerden bir de Cuma günü Bremen’de yapıldı. Panele aynı konuşmacılar katılmış; CHP, AKP zihniyetinin sorunu çözemeyeceği hatırlatılmıştı.