Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

İngiltere gazetelerinde ayaklanmalar

İngiltere gazeteleri son üç gündür yaşanan yağma ve kundaklama olaylarını bu başlıkla duyuruyor okurlarına.

Independent, ''Londra alevler altındayken'' polisin ve siyasetçilerin acz içinde olduklarını, isyanların da yayıldığını kaydediyor, Times ise ''polis sokaklara teslim oldu'' diyor.

Gazete, ''Londra yanıyor'' başlıklı başyazında da, cumartesi günü polise karşı bir siyasi protesto olarak başlayan olayların fırsatçıların kundaklama ve maddi kazancına dönüştüğünü belirterek, ''Haber kanallarını izleyenler, Londra'nın, çetelerin sıkıcı bir yaz akşamı geçirmek yerine daha eğlenceli olacağını düşündükleri eylemleriyle bir bilgisayar oyununa dönüştüğünü farkedeceklerdir'' diyor.

Times, polisin üç gündür sokakları hırsızlara teslim ettiği görüntüsü verdiğini kaydederek, ''polisin kent sokaklarını geri alma zamanının geldiğini'' yazıyor.

Daily Telegraph, ''çetelerin sonraki hedefinin ne olacağını kimsenin bilmediği bir gerilla savaşı''na benzetiyor ayaklanma ve yağma olaylarını.

Independent yazarı Paul Wallely, 1980'lerde yine Londra'da Brixton semtiyle, Livepool ve Birmingham kentlerinde yaşanan siyahların isyan hareketleriyle son olaylar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları irdeliyor.

Brixton'da 1981'de polisin bıçakla yaralanmış bir genci durdurması, çevredekiler tarafından gencin polis şiddetinin mağduru olduğu biçiminde algılanmıştı.

Liverpool'da ise, polisin masum bir genci tutuklamasına karşı çıkan bir başka genci gözaltına alması olayların fitilini ateşlemişti.

1985'te Tottenham'da da polisin baskın düzenlediği bir evde bulunan kadının kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi yöre halkını sokağa dökmüş, şiddet olayları yaşanmıştı.

Wallely, siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan son olaylarla geçmişte yaşanan ayaklanmaların özünde polisin siyahlara yönelik tavrına ilişkin algılamaların bulunduğunu kaydederken, ''polisin aşırı güç kullanarak olayları kışkırttığı ve olaylara hazırlıksız yakalandığı'' eleştirilerine hedef olduğunu anımsatıyor.