Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürtler Avrupa’da eylemde

Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu (FED-BİR), İngiltere’nin başkenti Londra’daki İran Elçiliği önünde bir gösteri organize etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eyleme, Güneyli Çatre Azadi (Özgürlük Şemsiyesi) grubu aktivistleri de destek verdi. Eylemde, saldırının „yasadışı suç“ olduğu vurgulanarak, İran devleti kınandı.
Ardından yapılan ortak açıklamada, „İran hükümetinin askeri operasyonlarını derhal ve kalıcı bir şekilde durdurmasını istiyoruz. Bombardımanlar oldukça sık yaşanmakta ve sınırdaki köylüler evlerini terk etmek zorunda bırakılıyorlar“ denildi. Açıklamada, saldırılar nedeniyle yerinden edilenlerin ve yaralananların mağduriyetinin İran hükümeti tarafından telafi edilmesi istendi.   
Sürgünde Batı Kürdistan Hükümeti Başkanı Dr. Cevad Mella’nın da katıldığı gösteride, „Yazıklar olsun sana İran İslam Cumhuriyeti“, „Sivillere bombardımanı durdur“ şeklinde sloganlar atıldı.


Paris’teki gençler eylem yaptı
Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan Kürt gençleri de, İran’ın işgalini protesto etti. Gare de l’Est meydanındaki kilisenin önünde toplanan gençler,   yolu trafiğe kapatarak, on dakika oturma eylemi düzenledi. 
Daha sonra gençler, Strasbourg Saint-Denis kemerine doğru yürüyüşe geçti. Kemerin bulunduğu dört yolu trafiğe kapatan eylemciler, „Dağlarda arama Apocular her yerde“ sloganları attı. 
Avrupa’da yaşayan Kürt gençlerini de tepkilerini yansıtmaya çağıran gençler, İran ve Türkiye’nin operasyonları sürdükçe eylemlerin süreceğini söyledi. 

Berlin’de de protesto
Dün Almanya’nın başkenti Berlin’de protesto eylemi vardı. Saat 14:00’de Podbielskie Allee’deki İran Büyükelçiliği önünde biraraya gelen Kürtler ve dostları, „İran’ın Güney Kürdistan saldırısını kınıyoruz“ pankartı açtı. 
Mitingde Tertip Komitesi adına Ali Susam, Alman anti faşistler adına Adrian Wendel, İran ve Afgan Sığınmacılar Derneği adına Hamid Nowzeri ve Neukölln Meclis Eşbaşkanı Abdullah Aydemir birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, İran’ın sivillere yönelik saldırılarına dikkat çekilerek, işgal kınandı.  Eylemde sık sık, „İran İslam rejimi terörün merkezi“, „İran ordusu Kürdistan’dan defol“, „Yaşasın enternasyonal dayanışma“ sloganları atıldı. 
Dün akşam da Frankfurt kentinde de kınama mitingi düzenlendi. 

YEK-KOM eylemleri sürdürecek
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) ve bağlı dernekler de, İran’ın Güney Kürdistan işgaline eylemlerle tepki gösterecek. Bunun için Hannover, Aachen, Essen, Mannheim, Bonn gibi kentlerde gösteriler yapılacak. 
Protestolar kapsamında bugün Hannover kentinde miting ve yürüyüş yapılıyor. Saat 17:00-20:00 saatleri arasında yapılacak eyleme, Peine, Salzgiter ve Hildesheim kentlerinden de katılım olacak. 29 Temmuz Cuma günü Mannheim kentinde yapılacak olan yürüyüş, saat 17:00’de Wasserturm önünde başlayacak.
Eylemler, 30 Temmuz Cumartesi günü de sürecek. Aachen’da saat 16:00’da Menzaspyrkasse’nin önünde yürüyüş başlayacak. 
Essen kentinde saat 15:00’te merkez tren istasyonu önünde; Bonn kentinde ise, saat 15:00’te Münsterplaz’da İran protesto edilecek. Yine aynı gün Stuttgart merkez istasyon önünde saat 17:00’de eylem yapılacak. 
Ayrıca 1 Ağustos’da „Kürt kimliği tanınsın“ kampanyası çerçevesinde Köln ve Hamburg kentlerinde yapılacak eylemlerde de, İran rejimi kınanacak. Köln’de saat 15:00-18:00 arasında Dom Kilisesi önünde yapılacak olan eyleme, Bonn, Essen, Dortmund, Duisburg ve Düsseldorf kentlerinde yaşayan Kürtler de katılacak. Hamburg’ta 16:00-17:00 saatleri arasında merkez tren garı önünde yapılacak eyleme ise Bremen ve Kiel’de yaşayan Kürtler destek verecek. 
Eylemlere yönelik açıklama yapan YEK-KOM, „Tüm üye derneklerimize ve demokrat insanlara çağrımız, bu insanlık suçuna karşı demokratik eylemlerini yükselmeleridir. Düzenleyeceğimiz eylemlere, başta yurtsever Kürt halkı olmak üzere demokrat tüm insanları bekliyoruz“ denildi. 


 SUNA KÖSE / LONDRA - SONGÜL ÖMÜRCAN/PARİS - YEKO ARDIL/BERLİN