Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Merkel: Almanya'yı kurtardım, sıra Avrupa’da!

Brüksel’deki kritik Euro zirvesinde istediğini alan Alman başbakanı Merkel tatile mutlu şekilde çıktığını söyledi. Merkel, Almanya’nın istihdam ve refaha yeniden kavuştuğunu ve bunu şimdi bütün Avrupa’da sağlayacaklarını söylerken, uzmanlar kendisini yalanlıyor. Ekonomistler Yunanistan’a yardımın işe yaramayacağını ve krizin süreceğini düşünürken, Almanya’da ise refahın zenginlerin işine yaradığına dikkat çekiyor.

81 yaşındaki Helmut Kohl, geçtiğimiz hafta partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU)’yu ve Almanya’yı teslim ettiği Angela Merkel’i topa tutmuştu. Kohl, Almanya’nın birleşmesinden hemen sonra kabinesine aldığı ve bağış skandalı yüzünden 2000 yılında koltuğunu devret ettiği Merkel için “Sen benim Avrupa’yı bozdun” sözleriyle gündeme gelmişti. 18 yıl başbakanlığında oturan Kohl, Merkel’in son dönemlerde Avrupa için tehlikeli çıkışlar yaptığını savunmuştu.

Ancak Merkel, onu siyaset sahnesine getiren Kohl’un sözlerine aldırmadan “Avrupa’yı kurtarmak” adına geçtiğimiz hafta yoğun bir tempo sergiledi. Yunanistan’a yapılacak Marshall planında istediğini koparan Merkel, önce Berlin’de 7 saatin ardından Sarkozy’i ikna etti. Ardından da Brüksel’de Yunanistan zirvesine katılan Euro bölgesi ülkenin 17 liderini.

Borç takası şartıyla yapılacak 109 milyar Euro’luk ikinci yardım için Alman lider, özel sektörün de ‘elini taşın altına sokmasında’ ısrar etti. Brüksel’den güler yüzlü şekilde ayrılan Merkel, tatile çıkmadan önce de Berlin’de basının karşısına çıktı. Kohl’ün izinde giden, Almanya’yı üç dönem yönetme niyetinde olduğunu da saklamadı. “2013’te yapılacak seçimlerde yeniden başbakan adayı olacak mısınız?” sorusuna Merkel “Gördüğünüz gibi işimi seviyorum” demekle yetindi.

MERKEL’E GÖRE HER ŞEY TOZ PEMBE!

Fakat Merkel, Kohl’ün aksine Almanya’yı tekrar “Almanya” yaptığını ve sıranın Avrupa’ya geldiğini düşünüyor. ‘Her şeyin güllük gülistanlık olduğu” mesajını veren Merkel, bir dönemler 5 milyona yaklaşan işsiz sayısının üç milyonunu altına indirdiklerini, özellikle de 2005 yılından bu yana işsiz genç sayısını yarıya düşürdüklerini savundu.

Maaşların da son 20 yılda ilk kez bu kadar yükseldiğini öne süren başbakan Merkel “Almanya, hiçbir zaman bu kadar iyi olmamıştı. Şimdi bunu Avrupa’da yapmalıyız. Krizi aşıp güçlü bir Avrupa yaratacağız” dedi. Ancak Merkel’in sözlerinin aksine uzmanlar ve sendikalar ekonomik büyümeye rağmen Almanya’da karamsar bir tablo çiziyorlar.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı son bir araştırmaya göre şirketler; büyümeden ve istihdam pastasından en büyük payı alırken, çalışan kesimin ücretlerinde ise gerileme oldu. Örneğin 2000 yılında 1300 Euro maaş alan bir çalışan, 2010’da aldığı maaş 1200 Euro’ya gerilemiş.

Alman Sendikalar Birliği’nde Wilhelm Adamy ise hiçbir sanayi ülkesinde gelir adaletsizliği ve fakirliğin Almanya’da olduğu kadar artmadığını düşünüyor. Son açıklamalar Merkel’in Almanya için çizdiği tabloyu yalanlarken, Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann da Avrupa politikasını sert şekilde eleştirdi.

AVRUPA’DA ‘MERKELİZİM’ DÖNEMİ

Bir dönem Merkel’in danışmanlığını da yapan Weidmann, Yunanistan’a verilen yardımın piyasalar için tehlikeli olduğunu düşünüyor. Krizin temelde çözülmediğini belirten Alman bankacı, gelecek için ise daha karamsar bir tablo çizdi. 

En büyük sorunun Yunanistan’ın ürettiğinden daha fazla tüketmesi olduğunu söyleyen Weidmann “Dengesizlik devam ettiği sürece bütçede yüksek oranda açık çıkacak. Borçları silmek de Yunan ekonomisini iyileştirmez” dedi. İngiliz Financial Times gazetesi de benzer bir öngörüde bulundu. İkinci yardım paketine rağmen Yunanistan’ın iflasının kaçınılmaz olduğunu yazan gazeteye göre zirveden tek kazançlı çıkan Merkel oldu.

Ancak Merkel’in biyografisi yazarı siyasal bilimci Gerd Langguth “Euro krizinde Merkel yerine Helmut Kohl olsaydı, Fransa’ya daha çok söz hakkı verirdi. Almanya bu kadar öne çıkmazdı” diyor. Merkel’in Avrupa’da küçük ülkeleri inisiyatifsiz bıraktığını düşünen Langguth gibi uzmanlara göre ise kıtada artık ‘Merkelizm’ dönemi başladı.