Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Köln ve Frankfurt’ta barış çadırı

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından organize edilen Köln’deki çadır etkinlikliğine yoğun ilgi gösteriliyor. Köln Heumarkt Meydanı’nda kurulan çadırın ilk gününde son siyasal süreç değerlendirildi ve bu konuda bir seminer düzenlendi. Seminere konusmacı olarak katılan YEK-KOM Temsilcisi Hilmi Aydoğdu, „Kürt halkının taleplerini artık görmek gerekir. İnkar ve imhayı durdurmak, Kürdistan’da onurlu bir barışın önünü açmak için halkımız ayaktadır. Bu çadırı açmamızdaki en önemli sebep, Kürdistan ve Türkiye’de ayakta olan halkımıza destek vermektir“ dedi. 

‘Gelişmelere kayıtsız kalamayız’

Kürdistan’da çözümün her zamankinden daha yakın olduğunu belirten Aydoğdu, devamla şu ifadeleri kullandı: „Newroz’da da gördük, milyonlarca insan ayaktaydı. Yıllardır bütün Kürdistan coğrafyası ayakta. Dolayısıyla bizler de Avrupa’da yaşayan Kürtler olarak, Kürdistan’daki bu gelişmelere sessiz kalamayız. Kayıtsız ve ilgisiz kalamayız. Hepimizin ülkemize dönme özlemi vardır. Kürdistan’da büyük bir mücadele yürüten halkımız, bizlerden bu destek bekliyor. Çok tarihi görevlerimiz ve sorumluluklarımız var.“ Avrupa’nın birçok merkezinde demokratik çözüm çadırlarının açıldığını belirten Hilmi Aydoğdu, Avrupa’da yaşayan bütün Kürdistanlıları bu etkinliklere katılmaya çağırdı. Aydoğdu „Bu süreç Kürtler açısından son derece önemli ve tarihi bir süreçtir. Halkımızla birlikte olmak, halkımızın yanında olmak, eylemimizle halkımızın eylemine, mücadelesine güç ve destek vermek hepimizin yurtseverlik, Kürtlük ve insanlık görevdir“ dedi. 

Kürdistanlıların yoğun olarak ziyaret ettiği çadırı ilk gününde Koma Agir Çocuk Folklor Grubu, Kürdistan’ın çeşitli yörelerine ait halk oyunları sundu. 

Eylemin ikinci gününde ise ‘Demokratik Özerklik ve Sivil İtaatsizlik’ başlığı altında bir seminer verildi. Seminere konuşmacı olarak gazeteci İsmet Kem ve KCK Önderi’nin avukatlarından Mahmut Şakar katıldı. 

„Kürt Halkına Karşı Baskılara Son- Kürtlere Hak ve Özgürlük- Kürdistan’a Barış „şiarıyla 9 Nisan’a kadar açık kalacak olan çadırda her gece 50 kişi kalacak. Etkinliğin ilk nöbetini Düsseldorf’tan gelen Kürdistanlılar tuttu. 

Etkinlikte bugün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü de kutlanacak. Kutlamaya Nordrhein Westfalen Eyaleti’nde çok sayıda Kürdistanlının katılması bekleniyor. Kadınların nöbette olacağı gün sanatçı Canê katılımcılara yemek verecek. 

Program 

04 Nisan Pazartesi: Folklor, Öcalan için doğum günü kutlaması, sinevizyon ve mesajlar... ( Köln’deki Kürdistanlılar ve Kürt Enstitüsü nöbette olacak ) 
05 Nisan Salı: Müzik, folklor, Seminer „Kürtler Statülerini İstiyor „(Ahmet Aktaş ve Memo Şahin)“ Sinevizyon, folklor, Mesajlar. (Essen – Duisburg’ta yaşayan Kürdistanlılar nöbette olacak) 
06 Nisan Çarşamba: Müzik, folklor, Seminer „Yol Haritası ve Pratik Çözümler...( Ferda Çetin, Hilmi Aydoğdu)“ Sinevizyon, folklor ve mesajlar. (Bonn’daki Kürdistanlılar, inanç ve yardım komisyonları nöbette olacak... 
07 Nisan Perşembe: Müzik, folklor, seminer „Almanya’da Kürtler ve PKK yasağı... Mehmet Demir, Ahmet Çelik“ İkinci seminer: „Kadın Kırımına Hayır“ Sinevizyon, folklor, mesajlar... ( Dortmund ve Bielefeld’de yaşayan Kürdistanlılar nöbet tutacak) 
08 Nisan Cuma: Müzik, folklor, Newroz heyetlerinin izlenimleri (Hamide Akbayır, Bärbel Beuermann Sol Parti NRW )... Seminer: „ Türkiye’de Genel Seçimler (Hilim Aydogdu )... Sinevizyon, folklor, mesajlar (Kürt öğrenciler ve gençler nöbetçi) 
09 Nisan Cumartesi: Kapanış yürüyüşü... Yer:Rudolfplatz.

ADEM KARAÇOBAN/KÖLN




Avrupa Kürtlerin sesini duymalı

Mecit Çakmak: Demokratik Çözüm Çadırları ve sivil itaatsizlik çerçevesinde dile getirilen şartlar bizim olmazsa olmaz şartlarımızdır. Biz Kürtler gerek Kürdistan ve Türkiye’de gerekse de Avrupa’da demokratik haklarımızı kullanıyoruz. Dünya ve Avrupa, Kürt halkının sesini duymuyor. Biz de sesimizi dünyaya yaptığımız bu demokratik eylemlerle duyurmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu eyleme katılma amacım, Türkiye ve Kürdistan’daki sivil itaatsizlik eylemlerine destek sunmaktır. 

Halim Alıcı: Bu açılan çadır sivil itaatsizlik eylemine destek amaçlıdır. Herkes çok iyi bilsin ki, yeryüzünde tek bir Kürt kalana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Türk Başbakanı Erdoğan artık bu yaptığı bu zulümden derhal vazgeçmeli ve Kürt halkını dinlemelidir. Erdoğan Kaddafi’den de diktatördür. AKP artık Kürtlerle uğraşmayı bıraksın. Tek sloganımız „Ya Özgürlük, Ya Özgürlüktür“ Artık kimse bizden yapılan zulmü kabul etmemizi beklemesin. 

Rojin Şimşek: Dünya gündeminde çok şey var. Bence en önemli gündem Kürtlerin gerçekleştirdiği eylemlerdir. Ama ne yazik ki dünya sesimizi duymuyor. Kürtler tarihten bugüne kadar çok eylemler ve serhildanlar yaptı. Ben de bir Kürt anası olarak bundan sonra da yapılacak her eyleme katılacağım. Kürtler özgürleşene kadar dur durak dinlemeyecekler. Bu eylemdeki amacımız, dünyaya duymayan sesimizi duyurmak ve Kürdistan’daki halkımıza bir destek vermektir. Buradaki eylemin amacı çok önemlidir. Sonuna kadar halkımın yanındayım. 

Birsel Aktar: Türkiye’de başlayan sivil itaatsizlik eylemini ve bu eyleme katılan insanları selamlıyorum. Ben de bu eyleme katılarak, çözüm ve demokrasi çadırında bulunuyorum. Kürdistan’a barış, Sayın Abdullah Öcalan’a özgürlük şiarıyla herkesi bu çadırlara ediyorum. 


Frankfurt çadırlar 5 Nisan’da açılıyor 

Almanya’nın Frankfurt kentinde „Kürtler Statüsünü İstiyor“ adı altında 5 günlük çadır eylemi gerçekleştirecek. Eylem, Hauptwache’de 5 Nisan’da saat 15:00’te açılacak ve 9 Nisan’a kadar devam edecek. Çadır eylemleri kapsamında seminer, folklor, tiyatro gösterisi ve mitinge yer verilecek. 

YEK-KOM çadır etkinliklerinde şu talepleri sıralıyor: 
- Kürt halkına ve onun örgütlerine karşı tüm baskılara son verilmesi, 
- PKK’nin AB ‘terör listesinden’ derhal çıkartılması, 
- AB’nin Türkiye ile olan ilişkilerini, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun demokratik çözümü yönünde kullanması. 
- Kürt halkının 1923’den bu yana süren statüsüzlüğüne son verilmesi, diğer halklara tanınan hakların Kürt halkına da tanınması.

HACI HACIOĞLU/FRANKFURT