Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Almanya seçimlerine Yeşiller hakimiyeti

Almanya’da iki eyalette yapılan seçimleinde Berlin’deki koalisyon hükümetini oluşturan partiler ağır bir hezimet uğradı. Seçimlerde en büyük başarıyı ise nükleer enerji karşıtı seçim kampanyasıyla Yeşiller elde etti.Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat CDU’nun 58 yıldır hiç yenilgiye uğramadığı ve partinin geleneksel olarak en güçlü kalelerinden sayılan Baden-Württemberg’deki seçimleri kaybetmesi Berlin gündemine bomba gibi düştü. 10 milyon nüfuslu eyaletin parlamentosu için yaklaşık 150 bini Türk kökenli yedi milyon seçmen sandık başına gitti. Sonuca göre 2006 yılındaki seçimlerde 44’lük bir başarı yakalayan şimdiki Baden-Württemberg Başbakanı Steffan Mappus’un partisi CDU yüzde beş düşüşle ancak yüzde 39 oy alabildi. Gerçi Hristiyan Demokratlar bu oyla birinci parti olmayı başardı, ancak şimdiye dek koalisyon ortağı olan FDP’nin oylarının yarısını kaybederek yüzde beş oranında oy alması ve barajı kıl payı ile geçmesi sonrasında, iki parti çoğunluğu yitirdi. Seçimin esas galibi ise Yeşiller oldu. Yeşiller Partisi oy oranını yüzde 13 arttırarak yüzde 24 ile ikinci parti konumuna geldi. Bu tablo sonrasında yüzde 23 alan SPD ile Yeşiller’in eyalette yeni hükümeti kurması ihtimali çok güçlü gözüküyor. Yeşiller Partisi’nden milletvekili seçilmeyi başaran Muhterem Aras, kendi partisi için tarihi bir zafer olarak tanımladığı seçimlerden sonra Sosyal Demokrat SPD ile birlikte koalisyona gideceklerini belirtiyor.

Tam anlamıyla hezimete uğrayan Hrıstiyan Demokratlar yüzde 39 civarında oy oranıyla yine de en güçlü parti konumunda kaldılar ancak mevcut koalisyon ihtimalleri gözönüne alındığında muhafazakârların muhalefette kalması kaçınılmaz görünüyor. Hür Demokratlar ise yüzde 5 barajını kıl payı aşarak parlamentoya girebildiler. Federal düzeyde koalisyon hükümetini oluşturan Başbakan Merkel ile Dışişleri Bakanı Westerwelle’yi zor günlerin beklediği görüşünü sonuçların belirginleşmesinden sonra televizyonlardaki söyleşilerde tüm partilerin temsilcileri paylaştılar.

Winfried Kretschmann’ın muhtemelen eyalet başbakanlık koltuğuna oturmasıyla Yeşiller Partisi ilk kez bir eyalet başbakanı ile de temsil edilecek. Berlin’deki yorumcu ve analistler Baden-Württemberg kalesinin düşmesinin Merkel hükümetini yakından etkileyeceğini, hatta felç edebileceğini vurguluyor ve nükleer enerji, Libya’daki operasyon ve Euro krizinin gündemi belirlediği Almanya’da uzak bir ihtimal dahi olsa güven tazelemek için yılın akışı içinde erken seçimin bile gündeme gelebileceğini savunuyorlar. Zira bu sonuçla Eyalet Temsilciler Meclisi’ndeki dengeler de tamamen Merkel ve liberal ortağı Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin partisi FDP aleyhine değişti, söz konusu mecliste bu sonuçla altı sandelye yitiren hükümet değiştirdiği yada yeni yasaları onaylatamayacak. Baden-Württemberg’de Yeşiller’in rekor yükselişinin en önemli nedeni ise Japonya’daki felaketten sonra dikkatlerin çevrildiği nükleer enerji tartışmaları. 17 nükleer santralin bulunduğu Almanya’da atom enerjisine karşı duyarlılık ve tepkiler gittikçe yükseliyor, Cumartesi günü ülkenin dört kentinde 300 bine yakın gösterici nükleer santrallarin kapatılmasını talep etti. Yeşiller, Almanya’da bulunan atom santrallerini en geç 2017 yılına kadar kapatacağını taahhüt ediyor.

Rheinland-Pfalz eyaletinde Sosyal Demokratlar uğradıkları yüzde 10′luk oy kaybına rağmen yaklaşık yüzde 36 oranında oy elde ederek en güçlü parti konumunu korudu, ancak Hrıstiyan Demokratları sadece yarım puanla geçebildi. Bu eyalette de seçimin galibi, oy oranını üçe katlayarak yaklaşık yüzde 16 oranında oy toplayan Yeşiller Partisi oldu. Eyalet başkenti Mainz’da Başbakan Kurt Beck’in önderliğinde bir Sosyal Demokrotlar-Yeşiller koalisyonunun iktidara gelmesi muhtemel. Hür Demokratlar ise yüzde 50 oranında oy kaybederek barajın altında kaldı ve parlamentoya giremedi.

Her iki eyalette de katılım oranları yıllardan beri görülmeyen boyutlara ulaştı. Yaklaşık sekiz milyon seçmenin bulunduğu Baden-Württemberg’de katılım oranı yaklaşık yüzde 66 olurken, üçbuçuk milyon seçmenin kayıtlı olduğu Rheinland-Pfalz’da yüzde 62 civarında saptandı.

CDU: Seçimlerin sonucunu Japonya tayin etti!

Haberi yayına hazırladığımız saate kadar (TSİ 22) Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel’den bir değerlendirme gelmedi. Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) adına kayda değer tek açıklama, partinin Baden-Württemberg eyalet teşkilatı genel sekreteri Thomas Strobl’den geldi. Strobl, Japonya’daki nükleer santral kazası ve akabinde başlayan nükleer enerji tartışmalarına atıfta bulunarak “Eyalet seçimlerinin sonucunu Japonya’daki gelişmeler tayin etti” dedi.

Özdemir: Baden-Württemberg’de tarihî sonuç

Pazar günkü iki eyalet seçiminin tartışmasız en kârlı partisi olan Yeşiller’in Eşbaşkanı Cem Özdemir, özellikle Baden-Württemberg’de alınan sonucun “tarihî nitelikte” olduğunu ve böylesine büyük bir başarıyı kendisinin bile beklemediğini söyledi. Yeşiller Partisi’nin Baden-Württemberg seçimlerindeki başbakan adayı Winfried Kretschmann ise ortaya çıkan tabloyu “tarihî bir dönüm noktası” olarak tanımladı.

Sosyal Demokratlar sonuçlardan memnun

Pazar günü sandıktan çıkan sonuç, Sosyal Demokrat Parti (SPD) saflarında da büyük bir memnuniyetle karşılandı. Genel Başkan Sigmar Gabriel de iki eyaletteki seçimin, nükleer enerji konusunda bir halkoylaması niteliğinde olduğunu söyledi. Gabriel, “Almanya’da nükleer enerjinin sonu, bugünkü seçim sonuçlarıyla kesinleşmiştir. Seçimler, nükleer enerjiye karşı bir referandum mahiyetinde geçmiştir” diye konuştu. SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles ise seçim analizinde Başbakan Angela Merkel’i hedef aldı. “Bayan Merkel özellike Baden-Württemberg’de seçmenlere bir ‘kader seçimi’ yapmaları çağrısında bulunmuştu. Alınan sonuçlar, Merkel’in sonunun yolunu açtı” diyerek Berlin’deki muhafazakâr-liberal koalisyonun günlerinin sayılı olduğunu imâ etti.

Seçim sonuçları şu şekilde:

Baden-Württemberg Eyaleti

CDU: 39

SPD: 23,1

Yeşiller: 24,2

FDP: 5,3

Sol Parti: 2,8

Rheinland Pfalz Eyaleti

CDU: 35,2

SPD: 35,7

Yeşiller: 15,4

FDP: 4,2

Sol Parti: 3