Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Muammer Kaddafi, ülkedeki ayaklanmayı dış güçlere bağladı

Libya lideri Kaddafi böyle değişti Libya’da rejim karşıtlarının Mısır’a sınır bazı bölgelerde kontrolü ele geçirdikleri bildirilirken, Muammer Kaddafi ayaklanmanın El Kaide ve yabancı güçlerin işi olduğunu söyledi. 

Libya’da birinci haftasına giren Kaddafi yönetimine karşı ayaklanma ile ilgili son gelişmeler şöyle:

-Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkedeki ayaklanmayı dış güçlere bağladı. Kaddafi’nin devlet televizyonunda yayınlanan yazılı açıklamasında, ülkede patlak veren şiddetten rejimin değil “El Kaide gibi yabancı güçlerin etkilediği gençlik çeteleri” sorumlu olduğu belirtildi. El Arabiya televizyonu, Kaddafi’nin televizyonda halka hitaben yeni bir konuşma yapacağını ve Kaddafi’nin reform paketini açıklayacağını ileri sürdü. 

-Libya’nın doğusundaki Tobruk kentindeki askerler artık Kaddafi’yi desteklemediklerini ve kentin Kaddafi’nin kontrolünden çıktığını söyledi. Askerlerin açıklamasını duyuran Reuters ajansına göre, halk da kentin üç gündür kendi kontrollerinde olduğunu anlattı. Artık görevi bıraktığını söyleyen eski Binbaşı Hany Said Merci, "Bütün doğu bölgelerinin Kaddafi'nin kontrolünden çıktığını" söyleyerek, "Burada ordu ve halk el ele" dedi. 

-Deniz nakliyecileri, Trablus, Bengazi ve Misurata limanlarının gemilere kapatıldığını bildirdi. 

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Libya’ya komşu ülkeleri, mülteciler için sınır kapılarını açma çağrısında bulundu. UNCHR temsilcisi, Mısır ve İtalya gibi ülkelere, Libya’dan kaçan mülteciler için “lütfen onları geri göndermeyin” diyerek, insani yüzlerini göstermelerini istedi. 

-Mısır’la sınır kapılarının Kaddafi karşıtları tarafından ele geçirildiği bildirildi. Reuters, sınırı ele geçirenlerin ellerinde sopa ve kalaşnikoflar bulunduğunu kaydetti. 

-Dün görevinden istifa eden Libya Arap Birliği temsilcisi Abdul Moneym el Honi, Kaddafi ve adamlarının Trablus’ta bir askeri kışlada gizlendiklerini söyledi. Honi’ye göre ülkenin çoğunluğunda kontrol isyancıların eline geçmiş durumda. 

-Libya’nın Washington Büyükelçisi de istifa etti. Elçi, Kaddafi için daha fazla çalışmak istemediğini belirterek, Kaddafi’yi istifaya çağırdı. Bundan önce de Fransa, Tunus, Polonya, Endonezya ve Bangladeş elçileri istifa etmişti. Libyalı dış temsilcilerin istifaları dün Hindistan büyükelçisinin istifasıyla başlamıştı. Hindistan büyükelçisi, dün istifasını duyururken başkent Trablus’ta isyancılara karşı hava güçlerinin kullanıldığını söylemişti.