Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Pakistan'daki Sel Felaketinden Etkilenenlere Kamplarda Yer Kalmadı

Pakistan'ın en yüksek nüfuslu şehri ve Sindh Eyaleti'nin başkenti Karaçi'nin dış mahallelerinden birindeyiz. Selzedelerin toplandığı bir kampta, onlarca mağdur ellerinde plastik şişeler, bidonlar, leğenler ile çeşmenin başında sırada bekliyorlar.

 

 

 

 

Afetzedelerin akını kesilmiyor

14 Ağustos tarihinden bu yana sellerden Karaçi'ye kaçan insan akınının ardı arkası kesilmiyor. Sadece, şehrin 60 kilometre doğusundaki Thatta şehrinde yerini yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 200 bini geçiyor. Kampın yöneticisi İmran Şah, insanların gelmeye devam ettiğini ve daha fazla kamp kurulmasının zorunlu olduğunu söylüyor.

 

Karaçi Belediyesi şartlarını zorluyor

Buradaki selzedeler, diğer mağdurlara göre nispeten daha iyi şartlara sahip, çadırlarda değil evlerde kalıyorlar, zira Karaçi Belediyesi, memurlar için öngörülen ve inşası bitmek üzere olan bir siteyi, hızlı bir kararla sel mağdurlarının kullanımına açtı.

Yiyecek, su, tıbbi bakım. İmran Şah, şehir belediyesinin insanlara yardım edebilmek için tüm olanaklarını seferber ettiğini anlatıyor. Şah’ın bürosunun üstündeki katta, belediyenin sağlık dairesi bir klinik açmış, burada öncelikle çocuklara bakılıyor.

Doktor Rehman, sel mağdurlarının gastrit, zatürre, sıtma, boğmaca, cilt iltihapları kendilerine geldiklerini ve üç meslektaşı ile birlikte her gün yüzden fazla hastaya bakmaya çalıştıklarını söylüyor.

Selden kaçarak kampa sığınanların çoğu, çiftçi veya tarla işçisi ve hayatında ilk kez köyünün dışına çıkmış. Saccad isimli bir genç, Karaçi'den yüz kilometreden de uzak olan Jacobabad ve Khanpur şehirlerinden geldiklerini ve kampta ailesinden sekiz kişiyle birlikte bir odayı paylaştıklarını anlatıyor.

Kamplar yetmiyor

Selzedelere pirinç ve mercimek dağıtılıyor, Pakistanlı bir yardım örgütü sıcak yemek de çıkarıyor. Bunlar, diğer birçok sel mağdurunun hayal bile edemeyeceği kadar iyi şartlar. Karaçi'de yetkililerin kurduğu altı kamp, sellerden kaçanlara artık yetmiyor. Şehrin kıyısında çok sayıda insan kamp kurup, yardım örgütlerinin, özel şahısların ve siyasi partilerin desteğini bekliyor.

Kimlik yoksa kampa giriş de yok

Ancak kimliğini kaybedenler, yetkililerin kurduğu kamplara alınmıyor. Mağdurları tespit etmek için kendi yöntemleri olduğunu belirten kamp yöneticisi İmran Şah, “kimlik yoksa kampa girmek de yok” diyor ve dilencilerin ya da devletin desteğinden yararlanmak isteyenlerin, mağdur kılığında kamplara sızmaya çalıştığını kaydediyor.

Sular çekilse de sefalet bitmeyecek

Kampların ne kadar ayakta kalacağı konusunda bir belirsizlik hakim. Sel felaketinin boyutları çok büyük. Sular çekildikten sonra bile, çok sayıda insan uzun bir süre yardıma muhtaç olacak. Görünüşe göre, yıllardır Pakistan'ın dört bir köşesinden insanları çeken Karaçi'nin nüfusu gelecekte de hızla artmaya devam edecek.