Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sarrazin'in Kitabına Tepki Yağıyor

Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’in Müslüman göçmenlere yönelik suçlamalar içeren kitabı, piyasaya çıktığı gün büyük eleştiri topladı. Sosyal Demokrat Parti, Sarrazin’i disiplin kuruluna sevk etti

 

 

Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin,  ”Almanya Kendini Yok Ediyor” başlıklı kitabını Müslümanlara yönelik eleştirileri ile tanınan sosyolog-yazar Necla Kelek ile birlikte tanıttı.

Thilo Sarrazin kitabında yoksulluk, eğitim, ülkenin geleceği gibi konuları da ele almasına rağmen tartışmalarda odak noktası göç ve uyum oldu. Almanya’da göç politikasının farklı bir bakış açısı ile tartışılması gerektiğini savunan Sarrazin, eğitim seviyesinin düşük olması, işsizlik gibi sorunların Müslüman göçmenler arasında yaygın olduğunu öne sürdü ve şunları söyledi:

”Bu problemler bana göre İslamî kültüre bağlı, etnik kökene değil. Lâik Batı toplumunun kültürel değerleri ve yaşam biçimi ile bağdaşmayan bu kültür Müslüman göçmenlerin tümünü olmasa da büyük çoğunluğunu bir şekilde etkiliyor.”

Berlin Eyaleti eski Maliye Bakanı Sarrazin, eğitim önemli olsa da Müslüman göçmenlere ilişkin sorunların eğitim ile çözülemeyeceğine işaret etti. Almanya’ya göç için puanlama sisteminin uygulanması gerektiğini savunan Sarrazin, ”böyle bir sistem olsaydı, Müslüman göçmenlerin yüzde 90’ı ülkeye gelemezlerdi” dedi.

Hükümet tepkili, Merkez Bankası sessiz

Basın mensuplarının karşısında kitabındaki görüşleri savunan Thilo Sarrazin’e yönelik tepkiler ise devam etti. Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert Sarrazin’in sözleri karşısında Merkez Bankası’nın imajının zedelendiğini dile getirdi. Başbakan Angela Merkel de, hafta sonunda yaptığı açıklamada, Sarrazin’in açıklamalarının kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Merkez Bankası yönetimi ise Sarrazin konusunda henüz kararını açıklamadı.

SPD, disipline sevk etti

Sosyal Demokrat Parti yönetim kurulunun haftalık toplantısında da Sarrazin’in parti içindeki geleceği ele alındı. Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Sarrazin’in partiden ihraç istemi ile disiplin kuruluna sevk edilmesine karar verdiklerini açıklarken, şunları söyledi:

”Sosyal Demokrat Parti yönetim kurulu Thilo Sarrazin’in son açıklamalarını tartıştıktan sonra Sarrazin’in partiden ihraç istemi ile parti disiplin kuruluna sevk edilmesi için işlemlerin başlatılmasına karar verdi.”

Göçmenlerin uyumu konusundaki eksikliklerin tartışılabileceğini belirten Gabriel, ancak göçmenlerin genetik yapısı ile eğitim ve zekası arasında bağlantı kurulmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Göçmenlerden protesto

Sarrazin’in kitabını tanıttığı Federal Alman Basın Birliği binasının önünde de Sağcı Popülizme Son adlı girişim tarafından bir protesto gösterisi düzenlendi. Almanya Türk Toplumu adlı dernek ile siyasi partiler ve sendikalar tarafından düzenlenen gösteride konuşan girişimin sözcüsü Dirk Stegemann, Sarrazin’in sözlerini ırkçı olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

”(Sarrazin’in görüşleri) kendisi tarafından bulunan bir takım istatistiklerin bir araya toplanıp, yorumlanmasından oluşuyor. Sarrazin kitabında çok sayıdaki olumlu örneği görmezden gelerek, kendi önyargılarını kanıtlamaya çalışıyor.”