Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

DERSİMDE SALDIRILARA TEPKİ

Dersim Sanat Sokağı’nda “Faşist Saldırılara ve Elazığ’da Gerçekleştirilmek İstenen Yeni Katliam Provalarına; Yeni Maraşlara, Çorumlara, Sivaslara Geçit Vermeyeceğiz!” pankartı arkasında toplanan ve DHF, ESP, BDP, Partizan, EMEP, Halk Cephesi, EÖC, Dersim Kültür Derneği, KESK, Bedensel Engelliler Derneği’nin desteklediği açıklama için toplanan kitle buradan sloganlarla Belediye Yer altı Çarşısı üzerine kadar yürüdü.

Başta Elazığ olmak üzere birçok ilde yaşanan saldırıları protesto eden sloganlar atan kitle adına burada bir açıklama yapan Erbil Gözüaçık, Hakkari’deki çatışmanın ardından yaşanan saldırılara değindi.

Saldırıların güvenlik güçlerinin gözleri önünde gerçekleştiğini ileri süren Gözüaçık Elazığ’daki saldırılara değinerek, “Elazığ’da çoğunluğunu Dersimli Kürt-Alevi yurttaşların oluşturduğu Hozat Garajı esnafı ve Fevzi Çakmak, Yıldız Bağları gibi mahallelerde yaşayan halkımız, iki gündür faşist saldırıların hedefi haline getirildi.

Önceki gün ve dün boyunca yaşanan saldırılar; başta Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden bazı öğretim görevlilerinin Cuma namazlarında verilen vaazlarda “Elazığ’ı Alevi Kürt’lerden kurtarmak lazım, bunlar ülkeyi bölüyorlar, dinsizler” şeklindeki kışkırtmaları ve bizzat otobüsler tahsis edilerek bazı üniversite hatta lise öğrencilerinin Hozat Garajı yakınında bulunan İzzet Paşa Camii’ne taşınmasıyla gerçekleştirildi” dedi.

Saldırılarda birçok esnafın işyerine zarar verildiğini ve insanların linç edilmek istendiğini dile getiren Gözüaçık, bütün duyarlı kesimleri bu saldırılar karşısında birlik içinde hareket etmeye çağırdı.

Van’da yaşanan ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği deprem nedeniyle üzüntülerin de dile getirildiği açıklamanın ardından kitle sessizce dağıldı.