Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

‘Operasyon dursun müzakere başlasın’

Dersim’de iki günlük bir toplantı yapan barolar, 8 maddelik bildiri açıkladı. Bölge Baroları Dönem Sözcüsü Dersim Barosu Başkanı Av. Fatma Kalsen tarafından açıklanan bildiride, askeri operasyonların durması, tutuklama ve gözaltı furyasının son bulması, kamuoyuna da yansıyan PKK-devlet görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmesi, BDP’li vekillerin Meclis’e dönmesi için zemin hazırlanması ve yeni demokratik bir anayasanın yapılması istendi.
‘Operasyon dursun müzakere başlasın’
Bölge’nin 16 barosu, Dersim’de iki günlük toplantı düzenledi. Agirî, Bedlîs, Colemêrg, (Hakkari), Meletî, Riha (Urfa), Wan, Êlîh (Batman), Amed, Qers, Mûş, Şırnak, Bingöl, Elazığ, Mêrdîn, Sêrt ve Dersim barolarının katıldığı toplantı sonunda hazırlanan 8 maddelik bildiri açıklandı. Bölge Baroları Dönem Sözcüsü Dersim Barosu Başkanı Av. Fatma Kalsen tarafından açıklanan bildiride yer alan maddeler şöyle:

1- Şiddetin, karşı şiddetle ortadan kaldırılamayacağı, sorunlara insan hakları temelinde, demokrasi içinde barış, diyalog ve uzlaşma yolu ile çözüm aranması gerektiği açıktır. Hiçbir şiddet kabul edilemez, bunun siyasi ve insani açıklaması olamaz.

2- Devlet görevlileri ile örgüt temsilcilerinin çözüm için görüştüklerine dair ses kayıtlarının basında yer alması, genel olarak toplum nezdinde olumsuz tepki ile karşılanmamıştır. Bu durum, görüşmelere kaldığı yerden devam ederek çözüme kavuşturulmasının toplum tarafından benimsendiğini de göstermiştir.

3- Genel seçimlerin sonuçları, TBMM, hükümet ve muhalefetten toplumun beklentisinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda BDP’nin çözüm sürecine katkı sunmak için Meclis çalışmalarına katılması ve bunun koşullarının da hazırlanması gerekmektedir. Haksız tutuklamalara son verilmelidir.

4- Meclis’in siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, baroların ve sürece katkı sunabilecek her kesimin görüşlerini de dikkate alarak toplumun beklentisi olan demokratik ve sivil yeni bir anayasa yapımı sürecinin başlatılması gerekmektedir.

5- Faili meçhul cinayetler, toplu mezarlar, kayıplar, zorla göç ettirmeler, insanlığa karşı suçlar ve işkenceler konusunda ülkemiz geçmişi ile yüzleşmelidir. Türkiye, BM’in ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’sine taraf olmalıdır.

6- Çevre felaketlerine, olumsuz sosyal, ekonomik ve kültürel etkilere, toplumsal ve doğal yaşam alanlarının yok olmasına yol açan ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olan baraj ve hidroelektrik santral projelerine son verilmelidir.

7- Kadına karşı şiddetin, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve faillerinin bulunması için etkili hukuki düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

8- Devletin meşruiyet temeli yargı; yargının meşruiyet temellerinden biri olan savunma mesleğinin ve baroların statüsü anayasanın yargı bölümünde yer almalıdır.