Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Uluslararası Mahkemeye “Dersim” Başvurusu

Dersim'de 1937-1938 yıllarında yaşanan ve 70 binden fazla insanın öldürüldüğü katliam, uluslararası mahkemeye taşınıyor. 24 Kasım 2010'da Almanya'nın başkenti Berlin'deki Eyalet Parlamentosu'nda Dersim 38 Konferansı düzenlenmiş ve bu konferansta önemli kararlar alınmıştı. "73 yıllık sessizlik ve kimsesizliğin anlaşıldığı" bir toplantı olarak dile getirilen konferansın kararları arasında Dersim'de yaşananlar ''soykırım'' olarak adlandırılmış ve uluslararası mahkemelere taşınması kararı alınmıştı.

Konferansa Türkiye'den katılan hukukçular Avukat Erdal Doğan ve Eren Keskin, alınan kararlar doğrultusunda Dersim'de yaşananları uluslararası hukuka taşımak için çalışma başlattı. 
Çalışma kapsamında tanıklar, mağdurlar ve yapılan araştırmalarda toplanacak delilerle Dersim'de yaşananların "soykırım" olarak tanınması için Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsüne başvuru yapılacak.


‘Arşivler Açılsın’


Hazırlıklar hakkında bilgi veren Avukat Erdal Doğan, bu gün Dersim'de yaşananların soykırım olup olmadığının tartışılmadığını çünkü hala birinci kuşak tanıkların yaşadığı ve tüm delillerin ortada olduğunu söyledi.

Doğan, UCM' nin 23. maddesinin son fıkrasında yer alan "Kültürel soykırım" bölümünün Dersim katliamını bire bir kapsadığına da dikkat çekti.  UCM’ ye yapılacak başvuruda Dersimlilerin talepleriniyse Doğan şöyle sıraladı: "Öncelikli konu soykırımın tanınmasıdır. Özür dilenmesi. Yapılmış olan toplu katliamlarla ilgili mezar yerlerinin devlet arşivlerinden çıkarılması, mağdurlarına ve yakınlarına, Dersim halkına, Türkiye kamuoyuna bu mezar yerlerinin sunulması. Hâlâ evlatlık verilen yüzlerce kız çocuğunun akıbeti bilinmiyor, nerelerde, kimlere verildiği konusu bilinmiyor. Bunların devlet arşivlerinden çıkarılıp aileleriyle bu bağın kurulması. Mağdurların tazminatı, maddi veya manevi tazminatların ödenmesi ve son olarak siyasi sorumlulukları açısından yaşayan kişiler varsa hâlâ, onların da cezalandırılması."