Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Cenazeleri İçin Açlık Grevindeler

1997 yılında Aliboğazı mevkiinde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen ve topluca gömüldükleri iddia edilen 19 kişiden biri olan Ali Yıldız için Yeraltı çarşısı üzerinde kurulan çadırda kardeşi Hüsnü Yıldız tarafından açlık grevi  

 

TAYAD’lı Aileler Çemişgezek’te bulunan toplu mezarın açılarak, cenazelerin kendilerine teslim edilmesi talebiyle Tunceli merkezde süresiz açlık grevi başlattı.

 

 

 

1997 yılında Çemişgezek’in Aliboğazı mevkiinde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen ve topluca gömüldükleri iddia edilen 19 kişiden biri olan Ali Yıldız için Yeraltı çarşısı üzerinde kurulan çadırda kardeşi Hüsnü Yıldız’ın başlattığı açlık grevi 4’üncü gününe girdi.

 

Türkiye genelinde, 300’den fazla toplu mezar, 2000’den fazla faili meçhul insan olduğunu belirten Hüsnü Yıldız, Çemişgezek’te bulunan toplu mezarın ve diğer bütün toplu mezarların açılması talebiyle süresiz açlık grevi başlattıklarını söyledi.  Talepleri karşılanana kadar açlık grevini sürdüreceklerini vurgulayan Yıldız, “3 Şubat 2011 tarihinde Çemişgezek’te bulunan toplu mezarla ilgili Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Cenazemizi almak için mezarın açılmasını talep ettik. Yaptığımız başvuruyla ilgili Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığı görevsizlik kararı verip dosyayı Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı verip dosyayı yeniden Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığına gönderdi. Başvurumuzun üzerinden 4 ayı aşkın süre geçmesine rağmen, taleplerimizin karşılanmasıyla ilgili herhangi bir adım atılmadı.” dedi.

 

Kardeşinin cenazesini almak amaçlı başlattı şöyle konuştu; “Taleplerimiz karşılanan kadar açlık grevine başladık. Başta Çemişgezek’teki toplu mezarlar olmak üzere, tüm toplu mezarların açılmasını; mezarlar açılırken de kepçe ve kazmayla değil adli tıp uzmanı ve arkeolog eşliğinde açılmasını istiyoruz. Ölen insanlarımızın kendi tercihleri doğrultusunda öldüklerini, ailesi ve abisi olarak bizi rahatsız etmediğini ve buna saygı duyduğumuzun bilinmesini istiyorum.  Ailelerin en haklı talebidir evlatlarının cenazesini almak. Devlet, neden hukuki bir süreç başlatıp cenazeleri ailelerine vermiyor. Yılardır ailelere bu ızdırabı neden çektirdiklerini anlamıyorum. Bugün açlık grevimizin 4’üncü günü. Cenazelerimizi alıncaya kadar açlık grevimiz devam edecek.”