Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

5.Kurmeş Şenliğini Başarıyla Gerçekleştirdik(1)

 şenlik öncesi çalışmalarımızdan resimler  görmek için tıklayınız

Derneğimizin ve Türkiye’de yaşamakta olan köylülerimizin yoğun çalışmaları sonucu köyümüzde yapmayı tasarladığımız 5. Kurmeş Şenliğimizi büyük bir başarı ile sonuçlandırdık. Şenlik proğramımızda ufak tefek bir takım aksaklıklar olsada genel anlamda planladığımız gibi bir etkinlik gerçekleşti.

 

Şenlik ön hazırlıkları köy ve İstanbul merkezli olmak üzere yürütüldü, köy tertip komitesinde yer alan arkadaşlarımızın özverili çalışmaları hertürlü övgüyü hakeder gibiydi,köylülerimizin şenlik ön hazırlık çalışmalarına yeterli katkı sunmadıklarını burada belirtmek isterim özellikle alan düzenlenmesinde yaşanılan aksaklıkların giderilmesinde yeterli çabanın sarfedilmemesi, ayrıca yakınlarını yitirmiş acılı ailelerin bir kaçının şenliğimizi demoralize edici tavır ve davaranışları çalışmalarımızın son 3 güne yığılmasına neden olmuştu. Yurtdışında köye giden dernek temsilcilerimizin şenliği organize etme anlamında yeterli insiyatif almadıklarınıda burada belirtmek isterim.

Şenlik çalışmaları esnasında 2 geniş toplantı yaptık ve çeşitli görevlendirmelere gittik,özellikle alan düzenlemesinde elektrik ve ilaçlamada İsmail Dadaşut’un katkıları ve çabaları büyüktü. Köy tertip komitesinde yer alan Asiye,Hüseyin ve Rahime’nin çalışmaları şenliğimizin kitlesel anlamda coşkulu olmasını sağlamış ayrıca şenlik boyunca gerek alan düzenlenmesi gerekse misafirlarin karşılanması ve ağarlanması, şenlik sonrası alan temizlenmesi vb. işlerde gösterdikleri fedekarlıkları büyük ve anlamlıydı.Şenliğimizin düzenli geçmesinde büyük emekleri olan Çilem ve Nihat'a şükran borçluyuz.

Şenlik alanının hazırlanması ve düzenlenmesinde bizlere başta Hozat Belediyesi olmak üzere Pertek belediyesi  ve orada(köyde) çalışmakta olan Aydın’(Dozerci)ın yardımları  bizlere önemli kolaylıklar sağlamıştı.Hozat belediyesi bizlere sandelye ve iki gün ard arda alanı sulamak için bir su aracı gönderdi ayrıca sayın Zeynel Ördek’in  iki gün boyunca sunucumuz Çilem ve Nihat Öz’le birlikte proğramın aksamadan uygulanması için yardımları olmuş ve bizzat iki gün şenliğimizde kalmıştır.(kendisine burada özel olarak bu katkısından dolayı teşekkür ediyorum).Hozat belediye başkanı sayın Cevdet Konak’ta şenliğimize gelmiş ve anlamlı bir konuşmayla köylülerimizi derneğimizi onurlandırmıştı.

Şenlik alanının toz olmaması için gerekli çakıl taşlarını bizlere Pertek Belediyesi temin etmiş,çalışma makinalarını yollamış sulama aracıyla birlikte köyün ilaçlanmasında gerekli olan ilaç ve ekibide köye göndermişlerdi.Şenliğimiz için gerekli olan sandelyelerin bir bölümünüde Pertek belediyesinden temin etmiştik.Belediye başkanı sayın Kenan Çetin ve eşide şenlik öncesi köyümüzü ziyaret etmiş ve gerekli yardımlarda bulunabileceğini belirtmişti ayrıca şenliğimizin ilk günü gelerek köylülerimizi ve derneğimizi onurlandırmıştır.

Şenlik proğramı çerçevesinde olası aksiliklerin yaşanmaması için gerekli çalışmalarda bizlere ayrıca Dersim Belediye Başkanı Sayın Edibe Şahin’in yardımları olmuştur.Gerek Jeneratör ve gereksede projaktor gibi aletleri bizlere temin etmiş ve ikide teknik eleman şenlik boyunca bizlere yollamıştır.Şenlik öncesi köyümüze bir ilaçlama ekibi yollamış ve tüm köyü ilaçlatmıştı. Edibe hanım ayrıca şenliğimizin ilk günü bir konuşma yapmış şenliğimizin anlam ve önemine değinmişti.

Şenliğimizin bir başka konuğuda milletvekilimiz sayın Şerefattin Halis’di. Sayın Şerafettin Halis şenliğimizin çok anlamlı olduğuna işaret etmiş bölgemizin sorunlarını gündeme almış ve bu anlamda şenliğimizin 2. Günü birde panel vermiş ve bizleri büyük onure etmiştir. Milletvekilimizin bizlere karşı gösterdiği bu özveriden dolayı burada haklı olarak kendisine tekrar teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.2 gün boyunca kurmeş’in sıcaklığına dayanmak kolay olmasa gerek...

 

Şenliğimizin ilk günü büyük bir heyecan içerisindeydik, ilk olarak çeşitli gruplara ayrılarak çevre köyleri ziyaret ettik ve tekrar şenliğimize davet ettik  ardından Qerib’e gittik ve kutsal mekanlarımızı atalarımızı, şehitlerimizi ziyaret ettik.Proğramda ve sahnede herhangi bir aksaklık belirtisi yoktu, Saat 17’de köyümüz hareketlenmeye başlamıştı,ilk olarak Dersim Belediye Başkanı ve Milletvekilimiz sayın Şerafettin Halis köyümüze geldiler,kendilerini geleneksel olarak davul ve zurna eşliğinde karşıladık, proğramımızın başlaması için artık herşey hazırdı sadece konuklarımızın gelmesini bekliyorduk nitekim konuklarımızın gelişide uzun sürmedi saat 18’de tüm konuklarımız protokolde yerlerini almışlardı, açılış konuşmasını sayın Haydar Ber yaptı, yakın geçmişte tam 7 değerli insanını yitirmiş bir köy olarak böylesi büyük bir organizasyonu gerçekleştirmek kolay değildi.Bu acıları yaşayan kurmeş halkı aynı zamanda hayatın devam ettiğini ve kültürel anlamda tüm değerlerin yaşanması gerektiği bilinciyle çalışmalarını sürdürüyordu. Bu arada şenlik öncesi yollara "kurmeş" levhası astık bu çok önemli bir girişimdi çünkü bu eylemle köyümüzün adını kullanmış ve kabul etmiş olduk yani resmi adın reddi anlamıydı.

Haydar Ber hem dernek temsilcimizdi hemde kardeşini yitirmiş acılı bie ailedendi. Aydın yüzlerin geleceğe dönük olamaları gerektiğini en iyi bilenlerden olan Haydar Ber açılış konuşmasında “ nasılki köylülerimiz bizleri en acılı günümüzde yalnız bırakmadılar sahip çıktılar,acılarımızı aylarca bizlerle paylaştılar bana düşende şimdi köylülerimin bu mutlu günlerinde yanlarında olmam ve desteklememdir, insanlar toplumları varoldukça yaşarlar,yani toplumdan kopmamak ve bu dayanışmaları arttırmak gerekir bu anlamda bu şenliğimizin anlam ve önemide büyüktür,yüzlerini buraya dönen köylülerime yardım için işimi gücümü bırakıp buraya geldim” diyerek yapılması gerekenin bu olduğunu belirtti ve konuklarımızı selamladı.

Dernek adına konuşmamızı sayın Mehmet Yılmaz yaptı, derneğimizin şenliği neden köyde yapma kararı aldığını anlattı.Dernek çalışmaları hakkında orada bulunan kitleyi aydınlattı, bu şenliğe katkı sunan tüm dostlara ve kurumlara ayrıca teşekkür etti daha sonra köy muhtarı kısa bir selamla yaparak proğram müzikle devam etti.Sırasıyla Koma Agire Jiyan,Zelemele,   Pınar Yıldız,  şair Emir Ali Yağan, Ali Baran ve Kardeşi Suat Baran sahne aldılar.Gecenin sürprizi ise Aynur Doğan’dı. Cemil Koçgün ile birlikte şenliğimize gelen  Aynur Doğan izleyicilere güzel bir müzik ziyafeti sundu.Ayrıca  Ahmet Aslan’da  şenliğimizde bulunarak bizleri onure etti.

Şenliğimizin bir başka boyutuda sinema dalıydı,burada özel olarak bizlere büyük bir jest yapan ve filmi ilk olarak köyümüzde gösteren sayın Murat Özçelik’e teşekkür etmek isterim, ayrıca hemen belirtebilirimki bizlerde Murat’ın bu çabası karşısında ona yeterli bir destek sunamadık şenlik sonrası kendisiyle görüşme şansımda olmadı ama ileriki dönemlerde umarız bu filmin gösterimini yurtdışında organize eder kendisine gerekli desteği hakedilen yardımı sunarız.Müzik proğramlarının uzaması nedeniyle filmin galası biraz gecikti, film ulucanlarda yaşanılan katliamı gözler önüne başarılı bir şekilde seriyor, Murat Özçelik’e bu başarılı çalışmasından dolayı teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.

Şenliğimizin ikinci gününü önümüzdeki günlerde sizlerle tekrar paylaşacağım.